15/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Na “Sajmu zavičaja” u Novom Sadu predstaviće se i Zavičajno udruženje Srba Ozrena i Posavine iz Borova

3 min read

U Novom Sadu će u nedelju, 11. februara biti održan peti po redu “Sajam zavičaja – zavičaj kroz privredu, turizam i kulturu”. Na manifestaciji koja promoviše privredni, kulturni i turistički potencijal Srba širom regiona učestvovaće preko 150 izlagača iz Srbije, Republike Srpske, Federacije BIH-a, Hrvatske, Mađarske i Crne Gore. Manifestaciju organizuje Fond za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu, za čiji rad sredstva obezbeđuje Pokrajinska vlada Vojvodine.

I ove godine svoj izložbeni štand na Sajmu imaće Zavičajno udruženje Srba Ozrena i Posavine iz Borova (ZUSOP), najavio je predsednik Rajko Lukić.

– Mi i ove godine učestvujemo na “Sajmu zavičaja” u Novom Sadu, gde će boraviti više od 50 naših članova. Na izložbenom štandu predstavićemo našu narodnu nošnju, običaje i kuhinju našeg kraja. To je i prilika da uspostavimo saradnju i da se družimo sa sunarodnicima iz regiona. Radujemo se tom susretu – kaže Lukić.

Sajam će biti održan u hali “Master” Novosadskog sajma u nedelju od 10 do 17 časova, a ulaz je besplatan.

– Ovim putem pozivam sve meštane Borova, koji se u nedelju zateknu u Novom Sadu, kao i ljude iz Borova, koji danas žive i rade u tom gradu, da posete Sajam i naš štand – poziva Lukić.

Najavio je i predstojeću godišnju izveštajnu skupštinu ZUSOP-a.

– Skupština će biti održana 20. februara s početkom u 18 časova. Pozivam naše članove da se odazovu na izveštajnu skupštinu – navodi predsednik ZUSOP-a.

Udruženje ima brojno i aktivno članstvo, a najznačajnije manifestacije koje organizuju su “Dani zavičaja, folklora i običaja” na Sportskim terenima “Ozren” na Savulji u Borovu i Ozrensko-posavsko veče za ljubitelje izvorne muzike, violine i šargije.

– Prošle godine smo imali više od 180 plaćenih članarina. Naše udruženje ima preko 300 članova, ali uvek ističem da su pravi članovi oni koji plate članarinu. Možemo se pohvaliti da smo u Borovu udruženje s najviše plaćenih članarina – ističe Rajko Lukić.

Zavičajno Udruženje Srba Ozrena i Posavine sa sedištem u Borovu osnovano je u oktobru 2009. godine, s ciljem negovanja tradicije i običaja Ozrenaca i Posavljaka, koji se na vukovarsko područje doseljavaju iz ekonomskih razloga, uglavnom 1950. i 1960. godina. Rad udruženja sufinansira Opština Borovo.

D.Z.

Foto: Radio Borovo, arhiva

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link