25/02/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Centar za mlade Dalj i Srednja škola Dalj počeli s aktivnostima projekta “Ruralna učionica”

4 min read

U Srednjoj školi Dalj održana je početna konferencija projekta “Rural room – ruralna učionica”, čiji je nosilac Centar za mlade Dalj, a partner je ova škola. Reč je o jednogodišnjem projektu, čije su aktivnosti usmerene na zadržavanje mladih na ruralnom području kroz sadnju određenjih poljoprivrednih proizvoda na malim površinama, rekla je voditeljka projekta Milica Sevkić iz Centra za mlade Dalj.

– Planiramo edukativne aktivnosti koje će biti usmerene na poljoprivredu, na promociju prirodnog ambijenta i na bavljenje poljoprivredom na manjim površinama kako bi mladi na svom OPG-u mogli proširiti delatnost ili se zaposliti, s naglaskom da im ne treba puno da imaju posed svoje zemlje kako bi mogli ostvariti dobit, a samim tim i samozapošljavanje. Budući da smo mi civilno društvo kjoje je slabo razvijeno na pdoručju Opštine Erdut, ove godine imamo deo edukativnih radionica koje su usmerene na civilni sektor. Cilj nam je da mlade osobe upoznamo sa radom civilnog sektora i prednostima ukoliko bi se uključili u udruženja s područja naše opštine. Namera nam je da ih upoznamo sa prednostima sa radom udruženja koja rade za dobrobit čitave zajednice – rekla je ovom prilikom Sevkićeva te dodala da bi se orjentisali na sadnju povrća i trajnica.

U sklopu projekta planirana su i dva studijska putovanja: poseta Privrednom centru u Osijeku i poseta lokalnim OPG-ima, čiji su vlasnici mlade osobe s područja Opštine Erdut koji su povukli određena sredstva iz Evropske unije.

U projekat su uključeni učenici 3. i 4. razreda ekonomskog i agro-turističkog smera Srednje škole Dalj.

– Zanimljivo mi je što su pozvali nas mlade da se udružimo i kroz aktivnosti spoznamo da poljoprivrednici mogu živeti od toga što rade – rekla je u izjavi za naš radio Matea Marjanović, učenica 4. razreda agro-turističkog smera Srednje škole Dalj.

– Svidelo mi se to što sam prepoznala dosta elemenata o kojima su pričali pošto je to tema mog završnog rada. Drago mi je što sam mogla prepoznati kako osnovati Porodično poljoprivredno poslovanje. Moja porodica ima OPG i planiram ga preuzeti od tate koji je nosilac, a bavimo se stočarstvom i bilinogojstvom – rekla je Nika Brajović, učenica 4. razreda agro-turističkog smera Srednje škole Dalj.

– Ovaj projekat nam je izuzetno važan budući da mu je tema učeničko preduzetništvo jer u u školi, u sklopu redovnog programa i naše Učeničke zadruge i Volonterskog kluba i svih projektnih aktivnosti negujemo učeničko preduzetništvo i stalno ga razvijamo tako da će ovo biti prilika da naučimo još nešto novo – rekla je Ivana Berić Bulić, profesorica engleskog jezika i voditeljka Projektnog tima Srednje škole Dalj.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.