13/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Ukrajinsko veče “Puščenja” okupilo Ukrajince iz Petrovaca, Vukovara i okolnih mesta

5 min read

Tradicionalnim okupljanjem Ukrajinaca u Petrovcima je protekle subote održano Ukrajinsko veče obeleževanja običaja “Puščenja” – tradicionalni festival koji predstavlja nedelju radosti i veselja, ispraćaj zime te iščekivanje proleća i buđenje prirode.

– To je jako stari običaj koji su naše dede donele iz Ukrajine. Radi se o veselju uoči Korizme – uskršnjeg posta. Kao i kod svih pokladnih običaja cilj nam je dobro se zabaviti, veseliti i konzumirati jela koja nećemo jesti u narednih četrdeset dana u Korizmi. Zabavljamo se, pevamo i plešemo do ranih jutarnjih sati. Inače nemamo mnogo mogućnosti da uživamo u ukrajinskoj muzici nego nam dolaze gosti iz Kule da nas razvesele – izjavila je za naš radio Sanja Biljna, predstavnica Veća ukrajinske nacionalne manjine Opštine Bogdanovci kao jedno od organizatora ovog događaja.

Budući da je u Petrovcima većinom starije stanovnišvo tamošnji Ukrajinci nemaju kulturno-umetničko društvo, ali se okupljaju oko Veća, a Ukrajinsko veče im je glavna manifestacija.

Članovi Ukrajinskog kulturno-prosvjetnog društva “Ivan Franko” iz Vukovara su izvođenjem tradicionalnih ukrajinksih pesama razveselili prisutne iz Petrovaca, Vukovara i okolnih mesta.

– Ukrajinsko kulturno-prosvjetno društvo “Ivan Franko” iz Vukovara ima oko 120 članova i simpatizera. Imamo Veliki hor, dečju grupu, literarnu sekciju, sekciju novinarstva čiji članovi pišu članke za naš dvomesečni “Vjesnik” koji će uskoro izlaziti na mesečnom nivou, budući da se broj Ukrajina u Hrvatskoj povećao. Društvo postoji već 21 godinu i u sklopu njega je prošle godine otvoren Ukrajinski dom u Vukovaru. Predstavili smo se sa dve tradicionalne pesme – rekao je predsednik društva i član Veća ukrajinske nacionalne manjine Opštine Bogdanovci Stefan Bojko.

Veliku podršku u organizaciji ovog kulturno–zabavnog događaja dala je predstavnica ukrajinske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije Tatyana Kochnyeva.

– Ovo je tradicija budući da se u Petrovce i Vukovar pre 125 godina doselilo mnogo Ukrajinaca. Na ovaj način čuvaju svoju kulturu. Tradicija je jako lepa, pevaju se ukrajinske pesme, priča se ukrajinski jezik, družimo se. Dolaze nam ne samo Ukrajinci već i Rusini, Mađari i svi koji vole društvo i prijateljstvo – priča Kochnyeva.

U Petrovce su stigli Ukrajinci iz Jankovaca koji od 2022. godine žive, rade ili studiraju u Vukovaru.

– Zovem se Lesia Mazur, došla sam iz Ukrajine, iz Odeske županije, po Erazmus projektu, na tamošnjem Sveučilištu studiram poljoprivredu. Budući da se radi o Erazmus projektu, studenti iz Hrvatske, zbog rata, ne idu u Ukrajinu već imaju online predavanja, a ja sam stigla u Hrvatsku, na Veleučilište “Lavoslav Ružička” u Vukovaru. Ovde mi se jako sviđa jer je grad mali i kompaktan, sve je jako blizu, ljudi su jako ljubazni, mogu se svima obratiti i uvek dobijem odgovor. Predavanja su na engleskom i hrvatskom jeziku koji ima iste korene sa ukrajinskim tako da mi nije teško pratiti predavanja. Ovde smo došli po pozivu UKPD “Ivan Franko” iz Vukovara koje okuplja Ukrajince i čuva našu tradiciju. Drago mi je što sam u Hrvatskoj među svojim sunarodnjacima – izjavila je Lesia Mazur koja se priključila ovom društvu i u njemu peva.

– U Hrvatsku sam stigla sa tri ćerke u 3. mesecu 2022. godine, živimo u Vukovaru, a ja radim u OŠ “Lovas” kao asistent u nastavi za decu iz Ukrajine. Lepo je što u Hrvatskoj postoji ukrajinska manjina koja čuva svoju kulturu, jezik i tradiciju – rekla je u izjavi za Radio Borovo Olena Hustenko izbeglica iz Ukrajine.

Svojim nastupom veče su upotpunili članovi Ukrajinskog kulturno-prosvjetnog društva “Ukrajina” iz Slavonskog Broda koje broji 80 članova u literarnoj, muzičkoj i dve plesne sekcije.

– Drago nam je doći na ovu manifestaciju zato što je opuštena atmosfera, zato što nema ničeg drugog osim onog ukrajinskog, da se pojaviš u viševanki, da se pojaviš na zabavnoj večeri u Korizmi. Došli su i odrasli i deca da se zabave i otplešu svoje nadigravanje i figure jer to vole i nose u srcu. Ta deca već plešu 6-7 godina zajedno tako da im je to ušlo u srca – rekao je predstavnik pomenutog društva Ivica Kševi.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link