15/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Kibernetički kriminal u porastu, broj računarskih prevara u 2023. porastao za 10,25 %

2 min read

Na području Policijske uprave osječko-baranjske evidentirane su dve nove računarske prevare. Nepoznati počinioci doveli su u zabludu 60-godišnjaka i 47-godišnjaka, koji su želeli da trguju kriptovalutama. Obojica su prevareni, a nedopuštenom upotrebom njihovih podataka s računa prevaranti su “povukli” gotovo 24 hiljade evra.

Tokom 2023. godine policija je na području Republike Hrvatske otkrila i prijavila ukupno 1.688 kibernetičkih napada, krivičnih dela protiv računarskih sistema, programa i podataka, što je povećanje od 9,61 odsto, u odnosu na 2022. godinu, kada je evidentirano 1.540 kibernetičkih napada.

Najveći broj kibernetičkih napada predstavljaju različiti oblici računarskih prevara (njih 90 odsto), čiji je broj porastao za 10,25 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Materijalna šteta računarskih prevara u 2023. iznosi 10,5 miliona evra, što je u odnosu na 2022. godinu, kada je šteta iznosila 8 miliona evra, povećanje od oko 31 posto.

Služba kibernetičke sigurnosti Uprave kriminalističke policije provodi niz aktivnosti s ciljem povećanja kibernetičke sigurnosti na području Hrvatske i Evropske unije, a edukaciju i informisanje građana provodi kroz preventivnu kampanju „Web Heroj“.

Kroz kampanju se javnost detaljno i vrlo jednostavno može upoznati sa svim oblicima kibernetičkog kriminala, kao i merama samozaštite, vezano za CEO i BEC prevare, maliciozne računarske programe, decu žrtve nasilja i prevara na internetu, investicijske prevare i druge oblike kibernetičkog kriminala, navode iz policije.

Foto: PU osječko-baranjska

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.