25/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

U Vukovaru održana javnozdravstvena kampanja “Dan crvenih haljina” 

4 min read

U organizaciji Odeljenja za neurologiju Nacionalne memorijalne bolnice “Dr. Juraj Njavro” u Vukovaru je u sredu organizovano merenje krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi, u okviru javnozdravstvene akcije i kampanje “Dan crvenih haljina”.

Cilj ove akcije je podići svest javnosti o prevenciji moždanog udara, posebno kod žena. 

Moždani udar je u Hrvatskoj, Evropi i svetu treći uzrok smrtnosti, a prvi uzrok onesposobljenosti.

– Zbog specifičnih simptoma i bioloških predispozicija od moždanog udara češće umiru žene – upozorila je u izjavi medijima neurologinja Una Sitaš.

Kod žena simptomi moždanog udara su često gubitak svesti, kratkoća daha, štucanje, promene u ponašanju i halucinacije. Dobra vest je da na većinu faktora rizika koji utiču na pojavu moždanog udara možemo uticati, regulacijom telesne težine, nepušenjem, svakovnom fizičkom aktivnošću i pravilnom prehranom, koja podrazumeva manji unos masti i soli. Važno je i ne konzumirati alkohol i držati pod kontrolom krvni pritisak, nivo šećera i masnoća u krvi.

Akciji, koja je održana na prostoru vukovarske tržnice, odazvala i vitalna 73-godišnja Marica Pezo, koja kao dijabetičar vodi računa o svom zdravlju, pravilnoj prehrani i redovnoj fizičkoj aktivnosti.

– Šetnje, vožnja biciklom, pilates, plivanje …. Inače bih “pala” da to ne radim ….. Većina ljudi to, nažalost, ne radi – kaže Marica.

Kod pojave simptoma moždanog udara važno je pravovremeno reagovati i zatražiti medicinsku pomoć, od čega zavisi i ishod daljnjeg lečenja, istakla je glavna sestra s vukovarske neurologije Željka Ašađanin.

– Naša hitna služba radi 24 sata. Za sve pacijente koji dolaze kao hitni mi smo na raspolaganju, s pregledom, dijagnostikom, svim potrebnim pretragama i naravno zbrinjavanjem, u okviru naše bolnice ili transporta za druge ustanove – navodi glavna sestra Željka.

Kod nagle promene vremena i velikih temperaturnih oscilacija krvne žile se skupljaju i šire, što predstavlja opasnost za nastanak moždanog ili srčanog udara.

– Po mom iskustvu u hitnom prijemu, kada su velike razlike u temperaturama povećan je i priliv bolesnika s moždanim udarom ili simptomima kao što su glavobolje, vrtoglavice i nestabilnosti. Kod nas su klimatske promene sve izraženije, jedan dan je 18, drugi dan -5 stepeni, što ne utiče povoljno na krvne žile, pogotovo srca i mozga – upozorio je specijalizant Jovičić.

Iako ne možemo uticati na klimatske promene, dodaje naš sagovornik, ono što možemo učiniti tokom zimskog perioda i hladnog vremena je regulisati temperaturu unutrašnjeg prostora i dobro se obući, ako izlazimo na otvoreno. Hronični bolesnici trebaju redovno uzimati propisanu terapiju i izbegavati veće fizičke napore.

D.Z.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link