18/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

“Trgovali” naftom i kriptovalutama s prevarantima pa ostali bez novca

2 min read

Policijskoj upravi vukovarsko-sremskoj prijavljene su još dve online prevare u vezi s investicijama.

Kako navode iz policije, nepoznati počinilac je u vremenu od 12. do 19. januara, s ciljem da se protivpravno materijalno okoristi, doveo u zabludu 60-godišnjaka lažnim prikazivanjem činjenica da će brzo ostvariti veliku zaradu trgovanjem naftom na svetskoj berzi. Oštećeni je uplatio novčani iznos od 250 evra, kao polog za početak trgovanja, nakon čega ga je počinilac svakodnevno kontaktirao, održavajući ga u zabludi u vezi trgovanja naftom. Kada je 19. januara zatražio isplatu svog uloženog novca, počinilac je prekinuo komunikaciju, nakon čega je 60-godišnjak shvatio da je prevaren.

U drugom slučaju, 51-godišnjaka je putem telefona kontaktirao nepoznati počinilac, lažno se predstavljajući kao finansijski savetnik za trgovanje kriptovalutama i ponudio mu svoje usluge za brzu i golemu dobit. Kada je 51-godišnjak putem Internet bankarstva uplaćivao početni ulog od 50 evra na dostavljeni broj računa, počinilac je s njegovog bankovnog računa isplatio preko 3.000 evra, nakon čega je prekinuo kontakt.

Policijski službenici provode kriminalistička istraživanja u cilju otkrivanja počinilaca, protiv kojih će nadležnom državnom tužilaštvu podneti krivične prijave za krivično delo prevare.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je krajem prošle godine, u okviru projekta “Jačanje kapaciteta policije za suzbijanje kibernetičkog kriminaliteta”, započelo preventivnu kampanju naziva „Web heroj“, čiji je cilj osvestiti i edukovati građane o pojavnim oblicima kibernetičkog kriminala, opasnostima te merama prevencije i zaštite.

S tim ciljem otvorena je internetska stranica „Web heroj“ na kojoj građani mogu saznati sve o vrstama prevara, kako ih prepoznati te se uspešno zaštititi i unaprediti svoju sigurnost na internetu.

Foto: PU VS

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.