18/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Sastanak predstavnika srpske zajednice s načelnikom PU vukovarsko-sremske

3 min read

Predstavnici srpske zajednice na čelu sa vukovarsko-sremskim dožupanom Srđanom Jeremićem razgovarali su u Vinkovcima s načelnikom PU Antom Zovakom o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji i proporcionalnoj zastupljenost pripadnika srpske nacionalne manjine u policiji.

– Bila je ovo prilika da se sagledaju mogućnosti za uspostavljanje što boljih međusobnih odnosa kako bi se postojeći i potencijalni problemi, ili uspešno rešili ili uspešno prevenirali. Bezbednosna situacija na području županije je ocenjena kao relativno dobra, ali se razgovaralo i o pojavnim oblicima nasilja, pre svega o onima koji se dešavaju na prostoru grada Vukovara, ali i u nekim drugim sredinama. Iz svega onoga što nam je načelnik PU Vukovarsko-sremske predočio, jasno je vidljivo da je policija postupala profesionalno i odgovorno, što mi predstavnici srpske zajednice sa svoje strane i pohvaljujemo. Svi počinioci ovih krivičnih i prekršajnih dela su i sada, ali i ranije privođeni od strane policijskih službenika, a daljnji postupci bili su na sudovima. Odluke koje su donosili na tim instancama možda nisu bile najadekvatnije, ali sudstvo je nezavisno pa o tome ne bih davao posebne komentare – rekao je u izjavi medijima Srđan Jeremić.

Što se tiče proporcionalne zastupljenosti Srba u policiji ona još nije na zadovoljavajućem nivou.

– Danas smo dobili informaciju da je udeo pripadnika srpske nacionalne manjine u ukupnoj strukturi zaposlenih na području županijske PU negde oko 10 odsto. To je relativno zadovoljavajući podatak, ali smo ipak još udaljeni od našeg krajnjeg cilja, a to je da udeo pripadnika srpskog naroda u ukupnoj zaposlenosti u policijskim službama na nivou županije bude jednak udelu Srba u ukupnoj strukturi stanovništva. Ako znamo da je udeo srpskog naroda na nivou županije 13,5 odsto, onda još uvek ima prostora na kojem moramo da radimo kako bi broj pripadnika srpske zajednice u policiji povećali. To je zakonska obaveza i u tom smislu postoji i razumevanje načelnika PU Vukovarsko-sremske – istakao je Jeremić.

Na sastanku su bili i predsednik Županijske organizacije Samostalne demokratske srpske stranke Dušan Jeckov, predsednik županijskog Veća srpske nacionalne manjine Svetislav Mikerević i sekretar VSNM-a Dušan Latas.

Učesnici sastanka su se složili da postoji potreba za češćom razmenom informacija i susretima kako bi bezbednost građana bila podignuta na viši nivo.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.