25/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

O projektima Udruženja za podršku žrtvama i svedocima u 2024., usmerenim na zaštitu najranjivijih

7 min read

Iz Udruženja za podršku žrtvama i svedocima izvestili su o projektima koje će provoditi ove godine, a koji su usmereni na zaštitu najranjivijih. Saopštenje vukovarskog Ureda, koje potpisuje Melita Bošnjak, prenosimo u celosti:

– U 2024. godini Udruga za podršku žrtvama i svjedocima započela s provođenjm projekta „Nasilje nije IN“ i novim ciklusom „Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke“ te drugom godinom provedbe projekta „Besplatna pravna pomoć – jednakost i pravda za sve“.

Projekt „Nasilje nije IN“ se povodi od 1.siječnja 2024. do 31.prosinca 2024. godine na području Varaždinske, Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. Projekt financira Središnji državni ured za demografiju i mlade. Partnerska organizacija je Centar za pružanje usluga u zajednici iz Varaždina.

Projekt „Nasilje nije IN“ utjecati će na mlade od 15-30 godina kao ciljanu skupinu na način da ćemo kontinuirano podizali razinu svijesti o štetnosti i posljedicama nasilja posebno među mladima te poticati na nenasilno rješavanje sukoba među mladima.

U okviru projekta provoditi ćemo radionice o nasilju nad mladima i među mladima s naglaskom na nenasilno rješavanje sukoba mladi će steći nova znanja te ćemo kontinuirano nastaviti s podizanjem razine svijesti o štetnost nasilja.

Ovim projektom ćemo nastaviti provoditi individualnu i po potrebi grupnu pravnu, psihološku i psihosocijalnu podršku za mlade žrtve nasilja kroz Ured Varaždin, Osijek i Vukovar, svakim radnim danom u uredovno vrijeme. Svoje usluge pružat ćemo osobno, telefonski i putem e-maila ovisno o tome kako će korisnicima biti ugodnije i pristupačnije. Navedene usluge pružat ćemo i članovima njihovih obitelj/odgojno-obrazovnim djelatnicima te drugima koji se susreću sa nasiljem nad i među mladima, a potrebna im je pomoć i podrška. Nakon pružene usluge zamolit ćemo korisnike da ispune anonimni evaluacijski upitnik kako bi dobili povratnu informaciju koliko im je pružena usluga koristila te što bi trebalo promijeniti/usavršiti.

Tijekom provedbe projekta osmislit ćemo i izraditi digitalni priručnik koji će poslužiti mladima kao izvor informacija o nasilju na društvenim mrežama koje mladi koriste i web stranici udruge i partnera. Digitalni priručnik bit će distribuiran svim obrazovnim institucijama, zavodima za socijalnu skrb, policijskim upravama, te ostalim suradničkim organizacijama i udrugama mladih na području Varaždinske, Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije.

Održat ćemo jednu javnu akciju kako bi obilježili međunarodni dan mladih gdje ćemo također distribuirati priručnik ali i provoditi javnu kampanju na društvenim mrežama te ćemo održati jednu edukaciju o prevenciji nasilja nad i među mladima putem zoom platforme gdje ćemo uključiti udruge mladih, volontere, zainteresirane djelatnike odgojno-obrazovnih institucija, zavoda za socijalni rad i dr. institucije i suradne organizacije.

Uključit ćemo mlade volontere u rad te objaviti poziv za volontiranje i educirati mlade volontere o postupanju i prevenciji nasilja nad mladima.

Od siječnja 2024. godine započeli smo s novim ciklusom Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke. Projekt financira Ministarstvo pravosuđa i uprave.

Mrežu podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela čine Ženska soba kao koordinatorska organizacija te deset partnerskih organizacija među njima je i Udruga za podršku žrtvama i svjedocima. Pomoć i podrška žrtvama i svjedocima svih kaznenih djela se pruža na području 17 županija u Republici Hrvatskoj.
Sudjelovanje u sudskom postupku može biti stresno i nelagodno iskustvo no u Uredu Vukovar možete saznati svoja prava i dobiti odgovarajuću pomoć i podršku;
-emocionalnu i praktičnu podršku, tehničke i praktične informacije te informacije o pravima
-psihološko i pravno savjetovanje
-pratnju na sud
-pratnju na policiju, državno odvjetništvo i centre za socijalnu skrb
-podršku osobama koje nisu prijavile kazneni djelo te podršku nakon završetka sudskog postupka.
Nitko nije pripremljen da postane žrtva ili svjedok odnosno svjedokinja kaznenog djela, stoga je potpora od iznimne važnosti.
U 2024. godini nastavili smo sa projektom Besplatna pravna pomoć – jednakost i pravda za sve“ koji je od 2023. godine prvi put trogodišnji, u okviru kojeg nam se mogu obratiti svi građani u potrebi tj kojima je potrebna pravna pomoć prema javnopravnim tijelima.

OPĆI CILJ PROJEKTA: je osigurati djelotvornu pravnu zaštitu, pristup pravdi i pružiti sveobuhvatnu podršku najosjetljivijim društvenim skupinama kao što su osobe starije životne dobi i umirovljenici, osobe s invaliditetom, žrtve obiteljskog nasilja, socijalno ugrožene obitelji, osobe pod ovrhom, potrošači, zviždači, pripadnici nacionalnih manjina, civilne žrtve rata, nezaposleni, radnici i svi drugi u potrebi sukladno Zakonu o besplatnoj pravoj pomoći kroz aktivnosti u Vukovarsko-srijemskoj, Osječko-baranjskoj i Varaždinskoj županiji.
Najzastupljeniji tip aktivnosti na ovom projektu je pružanje besplatne pravne pomoći osjetljivim društvenim skupinama Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske i Varaždinske županije i to kroz neposredan rad s korisnicima u uredima u Vukovaru i Osijeku te na terenu u Varaždinskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji.
Sukladno Zakonu o besplatnoj pravnoj pomoći pružamo:
• opću pravnu informaciju
• pravni savjet
• sastavljanje podnesaka pred javnopravnim tijelima, Europskim sudom za ljudska prava i međunarodnim organizacijama u skladu s međunarodnim ugovorima i pravilima o radu tih
tijela
• zastupanje u postupcima pred javnopravnim tijelima
• pravna pomoć u izvan sudskom mirnom rješenju spora
Projekt provodimo u partnerstvu s Centrom za mir, nenasilje i ljudska prava
Korisnici nam se mogu obratiti svakim radnim danom od 8 do 16 sati, osobnim dolaskom na adresu: Ljudevita Gaja 12, Vukovar, telefonom; 032/639-333 ili putem e-maila: vukovar@pzs.hr. – navodi se u dopisu koji je dostavljen u našu redakciju.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link