15/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Načelnik Opštine Trpinja Miroslav Palić: Demografskim merama želimo zadržati mlade

5 min read

Opština Trpinja provodi niz demografskih mera među kojima je i sufinansiranje kupovine porodičnih kuća. Od sredine 2021.godine, kada je zaživela, tu meru su iskoristile 22 mlade porodice, a kako je najavio načelnik Miroslav Palić, biće nastavljena i ove godine.

– Od 1.juna 2021.godine do kraja 2022.godine imali smo 11 korisnika te mere, a još 11 zahteva odobreno je tokom prošle godine. Ta mera je i dalje aktuelna, u budžetu smo predvideli 42 hiljade eura za 2024.godinu, odnosno 3 hiljade eura po svakom zahtevu. Ukoliko bude veliki interes sredstva ćemo povećati rebalansom budžeta i bilo bi nam drago da se to dogodi – rekao je načelnik Palić u razgovoru za Radio Borovo. Dodao je da su uslovi isti kao i ranijih godina. Zahtev za sufinansiranje kupovine kuće mogu podneti mlade porodice s područja opštine Trpinja koje imaju prijavljeno prebivalište na kupljenoj nekretnini uz uslov da nemaju drugu nekretninu, a podnosilac zahteva ne može biti stariji od 45 godina.

Kako bi poboljšali uslove za život i ostanak mladih porodica na svom području, u Opštini Trpinja su značajna sredstva uložili u izgradnju dečjih vrtića koje trenutno pohađa 104 dece.

– U Trpinji i Boboti su nove zgrade, novi objekti koji ispunjavaju sve uslove, u Bršadinu se zasad predškolsko vaspitanje odvija u starom objektu, ali je u toku izgradnja novog vrtića kapaciteta 40- ero dece kao i ostala dva vrtića. Rad vrtića sufinansiramo sa 230 hiljada evra godišnje, pored prihoda koje redovno imaju. Smatramo da je to demografski dobar potez jer time omogućavamo mladim roditeljima da mogu raditi, a da su im deca na sigurnom mestu i da, što je najvažnije, imaju kvalitetno predškolsko obrazovanje – ističe načelnik Miroslav Palić.

Dugi niz godina Opština Trpinja izdvaja i sredstva za novorođenčad čiji se broj prošle godine u odnosu na prethodnu povećao.

– Prošle godine je evidentirano 26-ero novorođenčadi, a godinu dana ranije 18-ero. Naknada za prvo i drugo dete iznosi 665 eura, dok je za treće i svako sledeće dete 1300 eura. Mi ćemo se potruditi da te iznose povećamo s obzirom na sadašnju situaciju, cene koje skaču i inflaciju, ako ne tokom ove godine, onda iduće godine sigurno. Bilo bi nam drago da posledica ove mere bude povećan broj novorođenčadi na području naše opštine – govori naš sagovornik.

Načelnik Palić ističe da pomažu i roditeljima školske dece kroz sufinansiranje školskih ekskurzija te kupovinu udžbenika za učenike od 6.do 8.razreda u iznosu od 80 eura po učeniku. Kada je reč o socijalnom programu iz opštinskog budžeta se podmiruju troškovi stanovanja za 51-og samca i 13 domaćinstava.

Iako je to tema za istraživanje, čini se da je trend iseljavanja stanovništva sporiji nego ranijih godina, smatra Palić i nada se da će u budućnosti biti zaustavljen.

– Malo se povećala zaposlenost, a postoje i mogućnosti zapošljavanja ne samo u najjednostavnijim poslovima već i onima koji su malo bolje plaćeni, što bi moglo zaustaviti mlade da ne odlaze. Situacija je takva da je bolje biti kod svoje kuće, zaposlen negde u blizini, sa primanjima koja nisu velika, ali manjim troškovima nego negde u inostranstvu ili u drugim delovima Hrvatske. Očekujemo da će trend iseljavanja stanovništva u narednom periodu biti znatno smanjen. Ljudi, ipak, očekuju da na svom ognjištu mogu da zasnuju porodicu i žive – zaključuje Palić.

Tekst i foto: D.B.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.