25/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Ministarstvo poljoprivrede: U Vukovarsko-sremskoj županiji potvrđen novi slučaj visoko patogene influence ptica

3 min read

Iz Ministarstva poljoprivrede saopštili su o novom slučaju visoko patogene influence ptica u populaciji divljih ptica potvrđenoj dana 5. januara ove godine kod dva crvenokljuna labuda na području naselja Sopot u Vukovarsko- sremskoj županiji. 

Od početka jesenje migracije divljih ptica, u periodu od 1.septembra 2023. godine do 8. januara ove, putem evropskog sistema za prijavu bolesti prijavljeno je ukupno 515 izbijanja (od čega 159 izbijanja kod domaće peradi, 18 izbijanja kod ptica u zatočeništvu i 338 slučajeva kod divljih ptica) na području 29 evropskih zemalja.

Od 18. novembra 2023. godine na snazi je Naredba o merama za sprečavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske. Mere propisane Naredbom se odnose na područje cele Republike Hrvatske, a određuju obavezno držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama kako bi se sprečio svaki kontakt s divljim pticama. Vodena perad (patke i guske) moraju se držati odvojeno od ostale peradi, a obavezno je provođenje higijenskih i biosigurnosnih mera u uzgojima peradi.

 
Kod peradi obolele od influence javljaju se sledeći znakovi bolesti: iznenadna uginuća bez kliničkih znakova bolesti, potištenost, nakostrešenost perja, kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun, cijanoza kreste i podbradnjaka, sitna tačkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u perjem  nepokrivenim područjima nogu, značajan pad nesivosti i valivosti te loša  kvaliteta ljuske jajeta, nervne smetnje (grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje) i krvarenja kreste i podbradnjaka.

Ministarstvo poljoprivrede osiguralo je pripravnost na broju telefona 099/4392-507 na koji građani mogu dojaviti svako povećano uginuće ili znakove bolesti u ptica. Podsećaju subjekte da poštuju biosigurnosne mere u uzgojima te da svaku promenu zdravstvenog stanja, parametara proizvodnje ili uginuća životinja bez odgađanja prijave svom veterinaru.

Izvor foto: Ministarstvo poljoprivrede

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link