13/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Duh božićnog slavlja osetio se na božićnom koncertu SKD “Prosvjeta”

5 min read

Tradicionalnim Božićnim programom u Srpskom domu u Vukovaru, vukovarski pododbor Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta” započeo je ovogodišnju sezonu kulturnih dešavanja. Program je počeo prigodnim božićnim pesmama, koje su izveli najmlađi članovi Vukovarskog srpskog pevačkog društva “Javor” poznatiji kao “Javorčići”.

– Ansambl narodnih igara tradicionalno čuva igru, ali i pesmu u sklopu koreografija.Ovaj put smo se odlučili da izvedemo i pesme van koreografija, da krenemo sa jednom pevačkom grupom koja će služiti i za ovakve programe, a i za programe ansambla kada bude trebalo, za izmenu nošnje, između koreografija kada bude trebala tačka za to da čuvamo tadiciju i pevanja. S obzirom da smo sa svih strana da su devojke sa sela, jako smo se teško sastajali i imali smo svega nekoliko proba, a s obzirom na tih nekoliko proba čulo sie da smo imali mali problem, ali mislim da je dobro prošlo i to sve. S obzirom na broj proba, odlično su devojke odradile, imale smo svega četiri probe do sada. Pevali smo pesmu Dudinje,Nas tri sestre zapevati znamo i Ajdemo se poigrati – rekla je voditeljka “Javorčića” Aleksandra Krtinić, koja je zajedno sa članicama nove pevačke grupe Ansambla narodinih igara otpevala nekoliko pesama koje se pevaju prilikom folklornih nastupa.

Čast da pročita ovogodišnji besedu pripala je diplomiranom teologu Ljubomiru Abadžiću.

– I evo ove godine sam dobio čast da izgovorim Božićnu besedu vezanu za praznik rođenja Hristovog . Ove godine smo se bazirali, kao crkvena opština ka tome da obnovimo znanje o svojoj pravoslavnoj veri i momentu Hristovog rođenja. Kroz određena pitanja zašto slavimo Božić, kakvi su običaji za Božić i ka čemu nas to vodi. Dakle u kratkim crtama osnove naše pravoslavne vere i zbog tradicije i zbog običaja i zbog toga što je crkva uvek kao majka okupljala decu i brinula se o njima onako kako to majka najbolje ume. Mislim to bi bilo u kratkim crtama najbolje objašnjenje zašto slavimo Božić. Naravno  nećemo izostaviti ono komercijalno i materijalno i to je važno, ali duhovno najvažnije – smatra Abadžić.

– Osim toga što sam vodila, čitala sam besedu i pevala sa ženskom pevačkom grupom Ansambla narodnih igara Vukovar. Mi smo počeli da se pripremamo pred zimski raspust baš ono da kad god imamo srpski da vežbamo čitanje. Ja jako volim kada se održavaju programi za različite praznike i za Božić i za Uskrs zato što time jačamo našu versku i nacionalnu svest – rekla je u izjavi za naš radio Vanja Nikić, učenica Gimnazije Vukovar koja je sa prijateljicom Jelenom Ljubijević vodila program.

– Moja večerašnja uloga je bila voditi program i recitirati besedu “Pod gorom” i besedu “Nad gorom”. Želim da svi ljudi provedu ovaj najradosniji  praznik sa svojom porodicom i da ih sve ovo poveže i uvek da se drže zajedno – želja je gimnazijalke Jelene Ljubojević.

Koncept programa ima dugu tradiciju  tako da mi te programe posvećne rođenju Isusa Hrista uključimo sve potencijale, po nama kvalitetne, koje imamo na ovom našem prostoru i koje su raspoložive da učestvuju u našem programu. Saberemo se svi, svako odradi ono što mu najbolje ide i to sve stane u sedamdeset minuta programa – zaključio je Živković.

U Božićnom programu nastupili su i Novak Kolar na harmonici, dečja folklorna grupa KUD-a “Sloga”, Nevenka Lukić, katiheta Srpske pravoslavne crkve “Prosvjete” te tamburaška sekcija Prosvjete koja je pratila soliste Milisava Petkovića i Živojina Jergića

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.