18/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

U Borovu obeležen Badnjak i proslavljen Božić

5 min read

Pravoslavni vernici koji poštuju julijanski kalendar juče su proslavili Božić – Dan Hristovog rođenja. Svečana proslava najradosnijeg hrišćanskog praznika upriličena je i u borovskom Hramu svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana. Svetu liturgiju služili su borovski parosi protojerej-stavrofor Čedo Lukić i protonamesnik Dragan Serdar, uz sasluženje penzionisanog borovskog protojereja Milenka Grebića.

– Da se naša zajednica ovde sačuva u zdravlju, miru, ljubavi i svakom dobru. Neka ste srećni i Bogom blagosloveni ,nek je srećan današnji praznik, u miru, zdravlju da ga proslavite u svojoj porodici. Mir Božji, Hristos se rodi! – poruka je starešine borovskog hrama Dragana Serdara .

Liturgijskim slavljem i paljenjem badnjaka u subotu uveče počela je proslava božićnih praznika. Veliki broj vernika iz Borova i okolnih mesta okupio se u porti borovskog hrama, a nakon što je crkvenom dvorištu zapaljen badnjak, u organizaciji Opštine Borovo usledio je vatromet.  Kao i prošlih godina, članovi  Veća srpske nacionalne manjine opštine Borovo i udruženja Plavi Dunavi posetiocima su delili kuvano vino i čaj,  a Zavičajno udruženje Srba Ozrena i Posavine poslužilo je kuvanu rakiju.

– Svim slušaocima Radio Borova želim srećan i Bogom blagosloven Božić. U mojoj kući se Badnjak proslavlja tako što imamo posnu trpezu, ručak je postan, posle toga dolazimo u crkvu na liturgiju i paljenje badnjaka, naveče obiđemo naše bake i deke da im čestitamo. Božićno jutro počinjemo tako što deca prvo ujutro traže svoje poklončiće ispod bora, nakon toga odlazimo na liturgiju, tamo se porodično pričestimo i onda odlazimo kući na doručak. Tokom dana primamo goste, isto tako odlazimo kod baka i deka da im čestitamo i to je praznični duh u našoj kući – rekala je u izjavi za naš radio Svetlana Nenić, koja je sa svojom decom i suprugom prisustvovala i paljenju badnjaka i na Božićnoj liturgiji.

– Kada smo ustali mama i ja smo ujutro otišle u crkvu, posle crkve je mama pravila doručak pa smo onda otišle da probudimo brata i sestru. Posle jela nas troje otišli u sobu, a moja je mama napravila i ručak onda otišli kod babe i dede i došli ovde u crkvu. Bilo mi je lepo dok se palio badnjak, kao i vatromet. Veselim se božićnim poklonima – rekla je mala Jelena iz Borova koja voli Badnjak i božićne praznike jer ih proslavlja u krugu svoje porodice.

U toku Božićnog jutrenja obavljena je Sveta tajna miropomazanja. Za vreme liturgije pričestio se veliki broj kako dece tako i odraslih, pročitana je poslanica Patrijarha Porfirija, a upriličeno je tradicionalno lomljenje česnice.

– U ovo praznično vreme srećni smo kada imamo priliku da na jednom ovakvom mestu, koje za nas sigurno znači mnogo, imamo priliku videti i veliki broj ljudi koji dođu mahom porodično na ovakva dešavanja, uživaju i u verskim obredima i svim ovim pratećim sadržajima koja pripreme naša udruženja i tako da možemo da kažemo da smo danas srećni što smo svi zajedno ovde. Svim meštanima opštine Borovo, svim vašim slušaocima i svim ljudima dobre volje koji proslavljaju Božić čestitam ovaj veliki hrišćanski praznik, uz tradicionalni pozdrav Mir Božji Hristos se rodi – poruka je povodom Božića koju je svim meštanima poslao načelnik Opštine Borovo Zoran Baćanović.

Više o obeležavanju Badnjaka i proslavi Božića poslušajte sutra od 12:10 u našoj emisiji “Lokalno”.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.