25/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Uručeni ugovori o potporama borovskim poljoprivrednicima

3 min read

Na Novogodišnjem prijemu Opštine Borovo, koji je održan u četvrtak u svečanoj sali na stadionu, uručeni su ugovori borovskim poljoprivrednicima koji su se prijavili na javni poziv za dodelu finansijskih sredstava iz budžeta Opštine Borovo za poticanje razvoja poljoprivrede u 2023. godini.

Pravo na potporu od 2650 evra ostvarila je i Ivana Leskovac, koja se bavi stočarstvom i ratarstvom. Bespovratna sredstva iskoristiće za kupovinu prikolice za rasipanje đubriva.

– Ova potpora mi puno znači jer pokriva gotovo celokupan iznos za tu prikolicu. Planiram proširenje stada ovaca – rekla nam je mlada poljoprivrednica Ivana, koja se opredelila za poljoprivredu nakon što je prošle godine kao farmaceutski tehničar ostala bez posla u struci.

 

Subvenciju je dobio i OPG Bojana Mirosavljevića.
 
– Dobio sam 1300 evra, koje ću potrošiti za nabavku atomizera za špricanje voća. Ova potpora mi puno znači. Ovo je sedma godina kako se bavim poljoprivredom. Imam 700 stabala lešnika – priča Bojan.
 
Na Javni poziv koji je bio otvoren od  7. do 22. decembra ove godine prijavilo se 20 OPG-ova. Izvršenom administrativnom proverom, a prema Pravilniku o uslovima, kriterijumima i načinu ostvarivanja prava na poticajne mere za razvoj poljoprivrede na području Opštine Borovo u 2023 godini, kojim je definisano da prednost pri ostvarivanju prava na bespovratna sredstva imaju porodična poljoprivredna gazdinstva, koja ova sredstva nisu koristila po pozivima iz prethodnih budžetskih perioda, utvrđeno je da pravo na bespovratna sredstva ostvaruje devet OPG-ova. Ugovori su vredni više od 18 hiljada evra, ističe načelnik Zoran Baćanović.
 
– Odlučili smo se za pomoć manjim OPG-ovima na području Opštine Borovo, s obzirom na raspoloživi iznos sredstava. Interes za ovaj javni poziv potvrda je da su ove mere dobro pogođene. Bespovratna sredstva će našim poljoprivrednicima doneti veću konkurentnost i pomoći im da lakše obavljaju svoj posao i unaprede proizvodnju. I u 2024. godini nastavićemo s provođenjem ove mere – najavio je načelnik Baćanović.
 
D.Z.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link