17/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

PRONI: Savetodavnim odborima predstavljene smernice za unapređenje informisanja mladih

3 min read

PRONI Centar za socijalno podučavanje ove godine je pokrenuo projekat „Informacija za sve“, s ciljem unapređenja načina i sistema informisanja mladih. Tim povodom, članovi Savetodavnih odbora Regionalnog info-centra za mlade Osijek i lokalnog Info centra za mlade Vukovar upoznati su sa rezultatima projekta, a posebno sa Smernicama za unapređenje infomisanja mladih na području Osječko -baranjske i Vukovarsko-sremske županije.

Po rečima Karoline Šoš Živanović, voditeljke projekta u kreiranju smernica učestvovali su mladi, predstavnici javnog i civilnog sektora te deo predstavnika lokalnih samouprava s područja pomenute dve županije.

– Glavni cilj nam je bio imati kreirane smernice odnosno preporuke za poboljšanje informisanja mladih, s posebnim naglaskom na mlade u ruralnim područjima. Na kraju ove godine smernice su analizirane i predstavljene u javnosti. Smernice su kreirane na način da su veoma pregledne, tako da se ne mora ceo dokument ni čitati. Ukoliko nekoga interesuje samo njegov sektor, može pogledati koje su preporuke za karakterističan sektor koji ih zanima. Smernice su formirane da imamo preporuke mladih za informisanje u javnom, obrazovnom i civilnom sektoru, preporuke mladih za informisanje kroz medije. Imamo i dva završna sektora: Šta mladi misle o informisanju i kako ih treba informisati i završni deo koji se tiče svih sektora, a to su opšte preporuke prilikom informisanja mladih sastavlene od same grupe mladih – rekla je Šoš Živanović i istakla da se nadaju da će smernice biti primenjene u daljnjem radu i te da će svi oni koji se bave radom sa mladima prilagoditi svoje inforamacije upravo njima.

– Mladi su za svaki sektor dali konkretan predlog šta bi bilo dobro i kako bi ih se trebalo inforimsati, ali isto tako su u svakom sektoru naveli izazove prilikom informisanja mladih od strane onih koji se bave informisanjem mladih u tom sektoru. Nama je to značajno, s obzirom da je u današnje vreme teško pratiti ne samo potrebe i interese mladih nego je teže pratiti metode i način na koji oni vole da budu informisani kao i alati putem kojih se informišu. Mi u PRONI-ju očekujemo da će ove smernice biti važeće bar jednu celu godinu. Nadamo se da se trendovi mladih toliko brzo neće menjati – zaključila je Šoš Živanović.

PRONI-jev projekat „Informacija za sve“, finansiran je sredstvima Evropske unije kroz program Erasmus+.

S.M.

Izvor foto: FB stranica Info centra za mlade Vukovar

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.