12/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

OŠ Trpinja: Odobren projekat “Naš (sve)mir” o mentalnom zdravlju učenika

4 min read

Osnovna škola Trpinja, koju pohađa 94 učenika i čiji se program odvija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, uz svoj redovni nastavni plan često provodi različite projekte. Ministarstvo nauke i obrazovanja Republike Hrvatske ovoj školi odobrilo je dve hiljade evra za projekat “Naš (sve)mir” koji je baziran na prevenciju nepoželjnih ponašanja kod mladih.

– Svake godine dobijemo bar jedan od projekata koji se planiraju od strane Ministarstva. Vrlo često su to odobreni projekti s područja preventivnog delovanja. Ovog puta smo aplicirali za projekat koji se tiče prevencije raznih nepoželjnih ponašanja kod mladih, a pri tom smo prepoznali momenat u kojem živimo tako da smo centar našeg dejstvovanja stavili na mentalno zdravlje mladih jer smatramo da je to nešto na čemu trebamo svi zajedno da radimo. Projekat “Naš (sve)mir” će raditi na tome da poboljšamo mentalno zdravlje mladih, da ih upoznamo koji su to problemi s kojima se mogu susresti vezano uz razmišljanjima o sebi, vezano uz spoznaju samoga sebe, o razmišljanjima koje ih muče od odrastanja i puberteta do adolescencije. Osmislili smo niz preventivnih aktivnosti kroz koje ćemo decu upoznati s tim šta se događa u njihovim malim glavama – rekla je direktorica škole Vesna Vujić i istakla da će projekat biti provreden s ciljem da deca znaju prepoznati razna nepoželjna ponašanja, da se znaju nositi s njima i na kraju da znaju kod koga mogu potražiti pomoć – rekla je Vesna Vujiće i istakla da će projekat biti provreden s ciljem da deca znaju prepoznati razna nepoželjna ponašanja, da se znaju nositi s njima i na kraju da znaju kod koga mogu potražiti pomoć.

Budući da je projektom predviđeno da aktivnosti budu predstavljene ove školske godine, u planu je da se njegove aktivnosti produže i na druge nastavne godine.

– Planirali smo niz edukacija prvo učitelja i stručne službe, a posle i učenika, razgovore sa lekarima, psiholozima i psihoterapeutima i kasnije radionice kojima bismo to preneli deci i naravno rad sa roditeljima i svima koji čine život jedne škole. U radionice ćemo uključiti sve učenike jer nikad nije prerano da se počnemo baviti tim problemima. Na jedan način ćemo pričati sa mlađim đacima, a na drugi način sa onima od 5. do 8. razreda, s tim da ćemo posebnu pažnju obratiti na starije učenike koji polako ulaze u svet odraslih – zaključila je Vujićeva.

U projekat “Naš (sve)mir” biće uključeni učitelji, nastavnici, stručni saradnici i pedagog koji će zajedničkim angažmanom deci preneti važnost mentalnog zdravlja.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.