17/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Od sutra dopuštene svinjokolje u Slavoniji

2 min read

U Službenom listu Evropske unije objavljena je Uredba o posebnim merama kontrole afričke svinjske kuge, koja na snagu stupa sutra, 21. decembra, kao i novo Rešenje o zonama s merama za suzbijanje ove bolesti.

Navedenom Uredbom sva područja u Republici Hrvatskoj koja su bila u zoni zaštite i zoni nadziranja, u odnosu na pojavu afričke svinjske kuge kod domaćih svinja, svrstana su u takozvanu ‘ZONU III.’, koja uz obavezni daljnji nadzor i kontrolu situacije u odnosu na ovu bolest omogućava stavljanje na tržište svežeg mesa koje potiče od svinja iz zone III.

Od najavljenih promena svakako je kao najvažnije potrebno naglasiti: mogućnost klanja svinja za vlastite potrebe na objektu gde se drže svinje uz ispunjavanje svih biosigurnosnih i drugih propisanih uslova za držanje svinja, uz obavezan prethodni klinički pregled veterinara. Meso koje potiče od svinja iz zone III, zaklanih u odobrenim objektima za klanje moći će se stavljati na tržište kao sveže meso, isključivo za područje Republike Hrvatske.

Osim zoniranja Vukovarsko-sremske i dela Brodsko-posavske županije, nova zona i pre roka određenog u januaru iduće godine, proširena je i na područje dela Osječko-baranjske županije, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.