01/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

VSŽ: Održana 1. redovna Koordinacija veća i predstavnika nacionalnih manjina

3 min read

U Palati Srem u Vukovaru juče je održana Prva Koordinacija veća i predstavnika nacionalnih manjina Vukovarsko-sremske županije u novom sazivu.  Na Koordinaciji se razgovaralo o projektima i aktivnostima koje je Koordinacija provela u 2023.godini.

– S obzirom da su ove godine bili izbori, izabrali smo novo rukovodstvo i napravili novi Plan i program za sledeću godinu. Možemo biti zadovoljni i sa Vukovarsko-sremskom županijom jer smo ove godine imali i povećanje sredstava s obzirom na tešku ekonomsku situaciju prilikom koje je sve poskupilo tako da smo imali blago povećanje sredstava mada to nije dovoljno za rad Veća. Budući da imamo dobru saradnju sa županijom, nadam se da će povećanja biti i u sledećoj godini – rekao je Svetislav Mikerević, predsednik Koordinacije na kojoj je usvojen Plan rada za 2024. Godinu.

– Mi smo duži period radili na projektu “Dunav nas spaja” između Saveta za nacionalne manjine Republike Srbije i Koordinacije veća i predstavnika nacionalnih manjina Vukovarsko-sremske županije. Na žalost, u momentu kad je bio raspisan konkurs za taj projekat, mi smo bili raspušteni, tako da nismo mogli da se prijavimo za na konkurs. Projekat je gotov i mi očekujemo ponovno raspisivanje konkursa i da ćemo moći da apliciramo. Učestvujemo u realizaciji pojedinih projekata veća. Kadgod bude moguće mi ćemo se prijavljivati na konkurse za nacionalne manjine – istakao je Mikerević koji je kao predsednik Veća srpske nacionalne manjine Mikerević je zadovoljan delovanjem ovog tela i odnosom županije prema članovima veća.

– Veće srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije ima obilan program s obzirom da radimo dva izuzetna projekta koji su značajni za srpsku zajednicu. To je projekat koji finansira Ministarstvo dijaspore Republike Srbije to je “Dečja olimpijada” i projekat “Deca pesnici roda svoga” koje finansira Ministarstvo kulture Republike Srbije. Pored županije, veću pomažu i Sportsko rekreativno društvo Srba u Republici Hrvatskoj, Zajedničko veće opština i Srpsko narodno veće – zaključio je Mikerević.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.