18/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

EK donela pozitivnu odluku za Hrvatsku: Omogućena trgovina svežim mesom i svinjokolja

3 min read

Na sastanku Stalnog odbora za zdravlje životinja, koji je danas održan u Briselu, Hrvatska je prezentovala mere i aktivnosti provedene u svrhu suzbijanja afričke svinjske kuge, kao i ažurirani akcijski plan kojim se daju garancije za mogućnost regionalizacije određenih područja zemlje koja su do sada bila pod rigoroznim merama kontrole ove bolesti. Predložene mere i akcijski plan danas su jednoglasno podržani od strane Evropske komisije i država članica.

O opravdanosti mera i podizanja svesti subjekata koji drže svinje, koje i dalje provodi Ministarstvo poljoprivrede s nadležnim službama na terenu, govori činjenica da od 29. novembra nemamo zabeležen niti jedan novi slučaj pojave afričke svinjske kuge, navode iz Ministarstva.

Regionalizacijom i uvođenjem novih zona, omogućeno je stavljanje na tržište Hrvatske sveže meso svinja koje potiče iz zona ograničenja, Vukovarsko-sremske te dela Brodsko-posavske i Osječko-baranjske županije, kao i klanje svinja na objektima za vlastite potrebe, uz ispunjavanje svih biosigurnosnih i drugih propisanih uslova za držanje svinja na objektima, nakon prethodno provedenih veterinarskih pregleda.

Iz Ministarstva poljoprivrede ističu da je osim zoniranja Vukovarsko-sremske i dela Brodsko-posavske županije, nova zona i pre roka određenog u januaru iduće godine, proširena i na područje dela Osječko-baranjske županije.

Ovo je veliki uspeh veterinarske struke i svih nadležnih službi koje su provele brojne mere i aktivnosti na terenu, te znak svim proizvođačima svinja da se pridržavanjem biosigurnosti i svih drugih propisanih mera može nastaviti proizvodnja i poslovanje, a uz to i očuvati tradicija. Čestitamo i zahvaljujemo odgovornim svinjogojcima koji su pridržavanjem mera doprineli suzbijanju afričke svinjske kuge. Napori i provođenje svih mera od pojave afričke svinjske kuge su se isplatili, čime su Vlada RH i Ministarstvo poljoprivrede očuvali svinjogojstvo u Slavoniji, pomogli sektoru i omogućili trgovinu svežim mesom i svinjokolju na gazdinstvima za vlastite potrebe, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Premijer Andrej Plenković objavio je na društvenim mrežama da odluka stupa na snagu od iduće sedmice.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.