25/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Deca DV “Zlatokosa” Borovo osvojila 1. i 3. mesto na fudbalskom turniru u organizaciji NS Vukovar

5 min read

U sklopu projekta “Nogomet bez granica” koji provodi Nogometno središte Vukovar, u vrtićima s našeg područja u protekla dva i po meseca održani su fudbalski treninzi u cilju promovisanja sporta kod najmlađih. Tim povodom juče je u Sportskoj dvorani u Borovu naselju održano takmičenje u fudbalu za predškolsku decu, u kategorijama devojčice, dečaci i mešovito. Medalje i pehari su stigli i u Dečji vrtić “Zlatokosa” Borovo budući da su devojčice osvojile treće mesto, a dečaci proglašeni prvacima ovog takmičenja.

– Na treninzima trenera Saše mi je bilo lepo, tamo smo pucali penale i davali golove. Sport je važan jer njime zarađujemo pare, a dobar je i za zdravlje jer imamo mišiće i pločice – rekla je u izjavi za naš radio mala Lenka koja je srećna što su devojčice borovskog DV “Zlatokosa” na ovom takmičenju osvojile treće mesto.

– Jako sam srećna i ponosna i na sebe i na svoje drugare jer smo osvojili treće i prvo mesto – s ponosom nam je ispričala Elena.

– Ja sam iz pobedničke ekipe, baš mi je bilo lepo na treninzima, a najzanimljivije mi je bilo kad sam igao fudbal – rekao nam je Darjan.

Trener Saša Berarević, iz NS Vukovar koji je i prošle i ove godine radio sa predškolskom decom iz borovskog vrtića, zadovoljan je realizacijom projekta i takmičenja.

– Projekat je fenomenalno osmišljen, a jedina mana je što kratko traje jer tek što ih naučimo najosnovnijim koracima i popravimo postojeće nedostatke, sledi faza privikavanja na dimenzije, teren, golove i prvi put se susreću sa pravilima i sudijom. Ubrzo nakon toga na redu je i završni turnir. Bilo bi idealno, ali to nije do nas, da projekat traje duže jer mislim da bi efekat bio daleko veći, mada to i ovako sve super izgleda. Smatram da je i organizacija za svaku pohvalu. U vrtiću “Zlatokosa” sam radio utorkom, a u drugim vrtićima sam provodio treninge sredom i petkom jer je nemoguće sve grupe obići u jednom danu i napraviti određene treninge za njih. Prošle godine je bio jako veliki odaziv dece, pogotovo u Borovu. Bar 70% dece predškolskog uzrasta s kojima sam radio su se upisali u Fudbalski klub “Sloga” što je fenomenalan rezultat. Ovogodišnja grupa ima preko 20-ero dece, što dečaka, što devojčica, Borovo naselje isto ima velike grupe dečaka i devojčica tako da ćemo na kraju videti od sledeće sezone koliko će se dečaka ili devojčica upisati u klubove – rekao je trener Berarević.

Sa decom borovskog vrtića svakodnevne treninge provodili su njihovi vaspitači Jelena Radulović i Igor Mijatović.

U kategorijama dečaka i devojčica takmičili su se Dečju vrtići Vukovar II – Centralni objekat “Radost” i područni “Borovo naselje”, Dečji vrtići “Zlatokosa” Borovo i “Crvenkapica” iz Iloka, dok su se vrtići “Liliput” iz Bobote, “Bajka” iz Lovasa i DV Vukovar I – “Vukovar Novi”, takmičili sa mešovitim grupama.

Po rečima Marine Latinović, direktorice Dečjeg vrtića Vukovar II u ovaj projekat su se rado uključili drugu godinu zaredom.

– Treneri su jednom nedeljno trenirali sa decom u vrtićima. Pre dve nedelje igrali smo gradski turnir gde su naše ekipe devojčica i dečaka iz Centralnog objekta “Radost” i iz područnog “Borovo naselje” osvojili prva dva mesta koja su nas dovela na ovo završno takmičenje. Deca se raduju kao i svim drugim sportskim aktivnostima. Dobro je da se deca što ranije uključuju u sport. Vidljivo je, pogotovo kod dečaka, da se deca danas uključuju u sportske klubove već u predškolskom uzrastu, što je jako dobro – zaključila je Latinovićeva.

Projekat “Nogomet bez granica” vredan je 22.500 evra i finansiran u 80-procentnom iznosu od strane Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske te u 20-procentnom iznosu NS Vukovar.

Deci su na kraju turnira podeljeni pehari, medalje i zahvalnice.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link