18/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

U Dalju održana manifestacija ZVO-a “Selu u pohode”

4 min read

“Selu u pohode” naziv je tradicionalne manifestacije koju provodi Zajedničko veće opština iz Vukovara, a koja je juče održana u Dalju. Posetioci su imali priliku da vide scenski nastup običaja “Kraljice” koji je u ovom mestu obnovljen 2010. godine. O običaju “Kraljice” zanimljivo predavanje održao je istoričar Veljko Maksić koji je ujedno i predsednik Odbora za kulturu i sport Zajedničkog veća opština.

– Na sebe sam preuzeo ulogu pošto sam već nekoliko godina istraživao običaj “Kraljice”. Ovaj običaj u Dalju je specifičan. Zahvaljujući Zdenki Lehner u Dalju imamo sačuvan običaj onako kako je bilo prve polovine 20. veka dok sva druga mesta imaju svedoke ili one koji se sećaju onoga što je bilo posle 20. veka. Zdenka Lehner je to posle 1959. godine istraživala tako da je na osnovu njenih zapisa napravljena rekonstrukcija. Običaji”Kraljica” koji se održavao po Duhovima je s vremenom zamro, bio je i u Borovu, Veri, Trpinji, ali s vremenom kako je došlo do industrijalizacije naših mesta, promenom navika našeg stanovništva, običaj se počeo gasiti. Tek ranih 2000-ih godina dolazi do obnavljanja ovog običaja, ali samo u sklopu kulturno-umetničkih društava i ne u onom karakteru kakav je nakad bio – rekao je Maksić i podsetio da je projekat “Selu u pohode ” jedan od najdugovečnijih projekata na ovom prostoru koji je nastao sredinom 80-ih godina prošlog veka na inicijativu Branka Kurucića, dugogodišnjeg predsednika vukovarskog KUD-a “Sloga”. Manifestacija je nastala s ciljem da se ožive sela tadašnje Opštine Vukovar.

– Zajedničko veće opština je u posleratnom periodu na sebe preuzelo ideju manifestacije i krenulo u realizaciju sličnog karaktera. Mi smo napravili pomak tako da nismo ograničeni na prostor nekadašnje opštine Vukovar nego smo krenuli i po Osječko-baranjskoj županiji. Danas smo u Dalju, u Popovcu ćemo biti 15. decembra, prošle godine smo bili u Jagodnjaku. Cilj je u mestima u kojima nema toliko kulturnih dešavanja i manifestaciji ili u kojima ima, ali ne ovog karaktera, da probamo na ovaj način oživiti sela. Sama manifestacija “Selu u pohode” je specifična jer se ne sastoji samo od folklornog dela iako smo to ove godine imali u Veri, a prošle godine u Jagodnjaku što je isto deo srpskog folklora. Ovde se radi o kombinaciji folklornog odnosno igračkog dela uz objašnjenje samog običaja “Kraljica” – priča Maksić.

Plan je da u narednom periodu u manifestaciju uključe organizovanje koncerata kako bi manfiestacija bila simbol Zajedničkog veća opština koji će šetati od mesta do mesta, istakao je Maksić.

Običaj “Kraljica” izveden je na pozornici Doma kulture u Dalju u interpretaciji članova daljskog SKUD-a “Branko Radičević”.

– U “Kraljice” su obično išle devojke u leto da bi se zaštitila polja. Devojke pevaju, obilaze domaćinstva u selu, pevaju za zaštitu od nevremena. Devojke se obuku u belo, imaju određene pesme koje pevaju. Domaćinstva koja primaju “Kraljice” imaju otvorene kapije. Najatraktivnije je tamo gde ima devojka za udaju ili momak za ženidbu, onda devojke s tom namerom pevaju. Imamo četiri devojke. Gornje i donje pevače, imamo i takozvane jajare koje nose korpe u koje domaćini stavljaju darove za devojke koje pevaju – rekla je Jasmina Kolundžić, predsednica daljskog SKUD-a.

Manifestacija je finansijski podržana sredstvima Saveta za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.