22/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Ukupni pobednik 14. izložbe malih životinja “anFex Dalj 2023.” golub pismonoša Davida Palanca

5 min read

Na 14. međužupanijskoj izložbi malih životinja “anFex Dalj 2023.”, koja je održana proteklog vikenda u Domu kulture u Dalju, u organizaciji Udruženja za uzgoj i zaštitu životinja “Feniks” iz Borova, učestvovala su 43 izlagača s preko 440 eksponata, golubova, živine, kunića i egzotičnih ptica, a osvojili su 48 šampionskih titula.

Ukupni pobednik izložbe je kovani golub pismonoša 14-godišnjeg Davida Palanca iz Dalja, koji je osvojio i nagradu za najlepšeg goluba na izložbi.

– Drago mi je zbog ove nagrade jer je uloženo dosta truda. Iskreno, šampionsku titulu sam očekivao, ali ne i nagradu za ukupnog pobednika izložbe. Ovi golubovi su posebni jer se uvek vraćaju svom domu, uvek će naći put do kuće – priča David, koji je član borovskog “Feniksa” već pet godina.

Nagrada Hrvatskog saveza uzgajivača golubova, peradi, kunića, ptica i zamorčića pripala je zecolikom kuniću Dinka Kordića iz Vinkovaca.

Pobednik juniorske izložbe je Marko Šević iz Bršadina s golubom engleskim velikim gušanom.

– Ova nagrada mi mnogo znači jer se tokom izložbe i ocenjivanja vidi moj trud i kvalitet golubova – rekao nam je 14-godišnji Marko, takođe član borovskog udruženja “Feniks”.

Veteranu Mirku Radojčiću iz Dalja, članu “Feniksa”, pripala je nagrada “Vukašin Grčić” za kolekciju engleskih velikih gušana.

– Prezadovoljan sam i nadam se da će jednog dana kod nas u Dalju biti održana i državna izložba. Ova nagrada mi puno znači. Vukašin Grčić je bio moj veliki prijatelj – kaže Mirko, koji se iako je prevalio sedamdesetu aktivno bavi golubarstvom.

Za najlepši eksponat izložbe glasovima posetilaca izabran je bečki plavi kunić Zlatka Šimundića iz Vukovara.

Najtrofejniji izlagač izložbe je Ratko Tadić iz Borova s četiri šampiona: dve kokoši somborske kaporke, njuhempširom i golubom nemačkim dvoćubim dobošarom.

– Ljubitelj sam somborske kaporke, koju držim od 2016. godine. Od prošle godine držimo i nemačke dvoćube golubove. To je hobi. Prezadovoljan sam rezultatima i osvojenim šampionskim titulama, a ono što sledi je državna izložba u Virovitici – najavio je Tadić.

Pokrovitelji izložbe “anFex Dalj 2023.” bile su opštine Borovo i Erdut. Pehare najuspešnijim izlagačima uručili su opštinski načelnici Jugoslav Vesić i Zoran Baćanović.

– Lično sam prezadovoljan ovom izložbom, koja se već drugu godinu održava u Dalju. Udruženje “Feniks” iz Borova je zaista aktivno i ovo su lepo pripremili. U Udruženju je više članova iz Dalja nego iz Borova, vrhunskih izlagača sa prekrasnim primercima. Drago mi je da su Dalj i Opština Erdut dobili mogućnost da od otvaranja izložbe u petak do nedelje ljudi vide ove eksponate i da učestvujemo svi zajedno u organizaciji – podvlači načelnik Opštine Erdut Jugoslav Vesić.

– Mogu reči da mi je veliko zadovoljstvo prisustvovati ovim izložbama i radovati se uspesima udruženja “Feniks”. Ponosni smo što je jedno ovako aktivno i dobro organizovano udruženje iz Borova i što okuplja članove iz Borova i drugih mesta. Njihov rad je kvalitetan i siguran sam da će tako biti i u nadolazećem vremenu – ističe Baćanović.

Ovogodišnjom izložbom zadovoljan je i Novica Gajić, predsednik Udruženja “Feniks” koje je osnovano 2007. godine.

– Ponovo smo u uzlaznoj putanji. Prošle godine na izložbi u Dalju imali smo oko 350 eksponata, sada 450 što je značano povećanje. Imamo puno zainteresovanih mladih uzgajivača, što me posebno raduje jer je to budućnost našeg udruženja. Oni će nastaviti naš rad – poručio je Gajić.

Izložbu su posetili i predstavnici Udruženja za zaštitu i odgoj sitnih životinja „Kula“ i Kluba somborske kaporke Srbije koji deluje pri Asocijaciji odgajivača sitnih životinja Srbije.

Više u emisiji “Lokalno” koja je na programu Radio Borova u utorak, 12. decembra od 12 i 10.

D.Z.

Foto: D.Z. / Udruženje “Feniks” Borovo

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.