17/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Među dobitnicima godišnjih volonterskih nagrada DKolektiva i Tajana Sundić, učenica Srednje škole Dalj

3 min read

U Osijeku je na Međunarodni dan volontera upriličena još jedna dodela godišnjih volonterskih nagrada, koje već osamnaestu godinu dodeljuje DKolektiv – Organizacija za društveni razvoj iz Osijeka.

Među ovogodišnjim laureatima je i 16-godišnja Tajana Sundić, učenica Srednje škole Dalj, kojoj je uručena nagrada za volonterski angažman pojedinca.

Kako se navodi u obrazloženju, Tajana se među svojim vršnjacima ističe zrelošću i odgovornošću. Volontirati je počela u osnovnoj školi, pružajući podršku slepoj pesnikinji Gordani Pavić, prilikom beleženja stihova te odlaska na kulturna dešavanja i u zajedničke šetnje. Tajana danas volontira u Udruženju žena i penzionera Dalj, gde obavlja računovodstvene i organizacione zadatke. Svojim volonterskim angažmanom pozitivno utiiče na svoje vršnjake koji se na njenu inicijativu uključuju u volontiranje. Želja joj je osnivanje udruženja za mlade u Opštini Erdut, koje bi podsticalo mlade na doprinos održivom razvoju i aktivnom građanskom angažmanu.

Nagradu za volonterski angažman pojedinca dobila je i Jelena Dodig, predsednica Udruženja „Aktivni umirovljenici Osijek“ i Maja Prakaturović, jedna od osnivačica udruženja “Tko se boji sutra još?” iz Vukovara. Nagrada za doprinos razvoju volontiranja u obrazovanju pripala je Osnovnoj školi Višnjevac i Osnovnoj školi “Vladimir Nazor” iz Komletinaca.

U situacijama, kao što su prirodne katastrofe, pandemije ili socijalne krize, volonteri često predstavljaju prvu liniju odgovora i zbog toga je poseban deo svečanosti posvećen predstavnicima 29 dobrovoljnih vatrogasnih društava, kojima je izvršna direktorica DKolektiva Lejla Šehić Relić uručila posebna priznanja za njihov angažman i hrabrost.

U proteklih 18 godina dodeljene su 153 nagrade aktivnim pojedincima, organizacijama koje u svoj rad uključuju volontere, obrazovnim ustanovama te poslovnim organizacijama koje promovišu volonterstvo, navode iz DKolektiva.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.