13/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Na sednici Opštinskog veća Opštine Borovo o porezima i isplati božićnica penzionerima

6 min read

Opštinsko veće Opštine Borovo usvojilo je na sinoćnjoj sednici odluke o opštinskim porezima i visini poreznih stopa godišnjeg poreza na dohodak. Kakve novine donose ove odluke, kao deo porezne reforme Vlade Republike Hrvatske, pojasnio je načelnik Zoran Baćanović.

– Doneli smo odluke koje će našim meštanima doneti manje porezno opterećenje. Odlučili smo se za najnižu stopu poreza na dohodak koju propisuje zakon, a koje se kreću od 20 do 24 odsto. Novina je i da se ukida prirez, koji je takođe opterećivao plate zaposlenih – rekao je opštinski načelnik.

Opština Borovo prvi put uvodi porez na kuće za odmor, odnosno vikendice.

– U Borovu imamo vikend naselje u koje smo i dosad ulagali, a planiramo i ubuduće, vezano za izgradnju infrastrukture. Podsetiću da vikend naselje ima plinsku i kanalizacionu mrežu i da je u toku izrada projektne dokumentacije za vodovodnu mrežu. U dogovoru sa HEP-om biće postavljena trafostanica, kao bazna jedinica odakle će se kroz određeni vremenski period “vući” struja za to naselje. Tu priču prati i putna infrastruktura. Shodno tome, svi oni koji imaju kuću za odmor ili vikendicu biće u obavezi da plaćaju porez Opštini Borovo. Taj porez biće naplaćivan u iznosu od 1,5 evro po kvadratnom metru stambene površine – pojasnio je Baćanović.

Doneta je i odluka da se zakupnici poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području katastarske opštine Borovo, bez obzira na preporuku Vlade, neće oslobađati plaćanja dela zakupnine, budući da u Borovu nema potvrđenih slučajeva afričke svinjske kuge. Opština Borovo bi oslobađanjem poljoprivrednika dela zakupnine, pojašnjava načelnik Baćanović, izgubila znatan deo prihoda, koji vraća poljoprivrednicima kroz subvencije.

– Već sledeće sedmice biće raspisan Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima, na koji će se moći prijaviti i dobiti subvencije Opštine Borovo za svoje programe, u skladu s Javnim pozivom i Pravilnikom koji je usvojilo Opštinsko veće Opštine Borovo – ističe Baćanović.

Na sednici je usvojena i Odluka o izmenama i dopunama Statuta Opštine Borovo, koje su temelj za osnivanje Saveta mladih kao savetodavnog tela koje zagovara prava, potrebe i interese mladih na području Borova, a usvojen je i prečišćen tekst Odluke o socijalnoj pomoći.

Veće je usvojilo i godišnji izveštaj o ostvarenju Plana i programa Dečjeg vrtića “Zlatokosa” za pedagošku 2022./2023. godinu, kao i odluke o usvajanju Plana i programa rada ove predškolske ustanove za pedagošku 2023./2024.godinu, o izmenama i dopunama finansijskog plana za 2023. i Predlog finansijskog plana za 2024. godinu s projekcijama za 2025. i 2026. godinu.

– Ovu pedagošku godinu započeli smo sa 84-ero dece u četiri pedagoške grupe. Imamo sedmero vaspitača zaposlenih na neodređeno i jednog vaspitača zaposlenog na određeno radno vreme. Reč je o učiteljici razredne nastave u postupku nostrifikacije diplome – rekla je, između ostalog, direktorica borovskog vrtića Radmila Latas, koja je ukazala na nedostatak vaspitača na tržištu rada.

SDSS-ov Danko Nikolić predložio je da Opština Borovo ubuduće kroz stipendije podstiče mlade da se nakon završetka srednje škole opredele za ovo zanimanje, deficitarno na tržištu rada.

Odgovarajući na pitanje nezavisnog većnika Mijodraga Zeca, opštinski načelnik najavio je da 11. decembra počinje isplata božićnica penzionerima.

– Kao i ranijih godina božićnice će biti isplaćivane u poslovnici FINA-e u Vukovaru, u periodu od 11. do 27. decembra. Iznosi božićnica biće veći u odnosu na prošlu godinu i oni će se kretati od 100 evra, koliko će dobiti penzioneri s najnižim penzijama do 40 evra, koliko pripada penzionerima s najvećim penzijama. Određena su četiri razreda s iznosima od 100, 80, 60 i 40 evra. Podsetiću da je raspon božićnica koje su isplaćene u decembru prošle godine bio od 150 do 450 kuna – dodao je Baćanović.

SDSS-ov Rajko Lukić pitao je opštinskog načelnika kada će početi s radom novoizgrađeni trenč silos za zbrinjavanje građevinskog otpada. Načelnik je pojasnio da je tehnički pregled obavljen pre više od mesec dana, ali da izvođač radova nije dostavio traženu dokumentaciju bez koje se ne može dobiti upotrebna dozvola. Na pitanje nezavisnog Mijodraga Zeca, vezano za završetak radova na priključcima za kanalizaciju, načelnik je odgovorio da je taj posao završen. U toku je sanacija cesta i javnih površina. Prema informacijama iz Vodovoda grada Vukovara, koji je nosilac ovog projekta, u toku je priprema dokumentacije za tehnički pregled, a priključak borovskih domaćinstava na kanalizaciju očekuje se na proleće iduće godine.

D.Z.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link