15/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Vesna Stanković, Srđan Ivanović i Milan Kalinić predstavom o Velikom ratu “Ubi me kurje oko” oduševili borovsku publiku

4 min read

U velikoj sali Kulturnog centra Borovo u organizaciji Veća srpske nacionalne manjine Opštine Borovo odigrana je predstava “Ubi me kurje oko” u kojoj glume poznati srpski glumci Vesna Stanković, Srđan Ivanović i Milan Kalinić. Radi se o priči o malom čoveku koga je zahvatio vihor Prvog svetskog rata, ispričana isledniku, davne 1945. godine, po oslobođenju Beograda, u prisustvu daktilografkinje.U pitanju je tragi-komedija zabune sa tri lika koji se, čas sukobljavaju, čas pomažu na sceni.

– Kad sam smišljala okosnicu ove priče, koju sam htela da napišem za svog kolegu Srđana Ivanovića, koji je jedan veoma darovit glumac, htela sam da ga pokažem svetu. Odlučila sam da to bude Anđelko – čovek iz naroda, siroče, ostao bez roditelja, mnogo je dobar i stalno ga život valja. Majka ga je ostavila ispred vodenice, vodeničar ga prihvatio, a kad je vodeničar umro, Anđelko je isteran, a nakon toga je postao seoski svinjar. On ima samo dve mane u životu: telo izraslo veliko, a srce ostalo malo kao kamičak i svega se plaši, a drugo on ima kurje oko. To kurje oko ga jako ubija, strašno mu je, ali mu spašava život. Ono mu je usud i da mu pomogne u životu i da mu spase život, u svakoj bici mu je kurje oko spasilo život – rekla je glumica Vesna Stanković koja je i napisala tekst.

Publika je najviše reagovala na lik seljaka Anđelka, priprostog srpskog seljaka, koji prepričava svoje dogodovštine na jedinstven način – kroz sve herojske pobede od Kolubare i Cera, preko albanske epopeje, do Soluna i konačne pobede.

– Igram Anđelka, malog čoveka u Velikom ratu. To su ljudi koji su jedino mogli da prežive, a to su okolnosti: zaboli ga noga tačnije kurje oko, on pređe iz tačke A i tačku B, baš na to mesto padne granata i on preživi. Anđelko nije samo siroče, on nema nikog svog. Taj Prvi svetski rat gde smo stvarno dali trećinu muško sposobnog stanovništva. Mislim da se Englezi, Francuzi i neke jake sile ne bi oporavile. Mi smo to prevazišli zahvaljujući toj prostoj seljačkoj mudrosti – rekao je glumac Srđan Ivanović.

– Ovo je tako specifična predstava. Kad me pitate koji je žanr, meni je jako teško da objasnim predstavu. Ako bih rekao da je komedija, jer ima puno smeha, s druge strane nije komedija jer ima jednu ozbiljnu priču i ozbiljnu dramsku crtu, ali nije ni drama i stvarno nam je teško kad moramo da objasnimo šta je predstava, ali baš zato je i dobra – rekao je Milan Kalinić kojem je pripala uloga islednika.

– Povod za odigravanje predstave “Ubi me kurje oko” je završetak Prvog svetskog rata odnosno Velikog rata i način da možda nešto naučimo što nismo imali prilikom školovanja, možda smo već nešto i zaboravili pa da se podsetimo. Predstava je te tematike što se poklopilo sa završetkom Velikog rata tako da smo obeležili 105 godina od završetka Velikog rata gde je srpska vojska pobedila – zaključio je Dušan Latas, predsednik Veća srpske nacionalne manjine Opštine Borovo.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.