15/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Glumački tandem Nataša Ninković i Zoran Cvijanović za 5. rođendan Udruženja žena “Negoslavčanke” nasmejao vukovarsku publiku

4 min read

U sali Srpskog doma u Vukovaru sinoć je, povodom pet godina postojanja i delovanja Udruženja žena “Negoslavčanke” vukovarska publika imala priliku da uživa u predstavi “Prah”.

– Ideja je bila da ovaj jubilej, nekome mali, za nas izuzetno veliki, obeležimo na poseban način. Hteli smo da dovedemo jednu sjajnu predstavu, poput predstave “Prah” u kojoj gostuju naši večerašnji gosti. Čini mi se da Vukovar nije imao umetnike ovoga kalibra, kao što su Nataša Ninković i Zoran Cvijanović. Interes za karte je bio ogroman što govori da su oni veličine i drago nam je što su se odazvali našem pozivu da budu gosti Udruženja žena “Negoslavčanke” povodom petog rođendana. Nataša je vrlo aktivna, igra u gotovo svim eminentnim predstavama pozorišta, a Zoran Cvijaniović je živa legenda. Bilo nam je zadovoljstvo da ih dovedemo u Vukovar i da publika u Vukovaru ima prvi put priliku da vidi njih dvoje na sceni Srpskog doma u Vukovaru – rekla je Biljana Pejić, predsednica Udruženja žena “Negoslavčanke” koja je izrazila zadovoljstvo što su u Vukovar uspeli dovesti ovako eminentne glumce.

Poznati glumački tandem Nataša Ninković i Zoran Cvijanović prikazali su sredovečni bračni par koji živi skromno sve do trenutka kada suprug dobija premiju na lutriji. Umesto sreće zbog dobitka, supružnici osećaju užas pred životnim iskustvom koje donosi bogatstvo.

– Ovo je tekst koji je napisao mađarski pisac Đerđ Špiro, a režirao je Veljko Mićunović, o dvoje ljudi

koji su u tekstu nazvani muškarac i žena, što je interesantno da nemaju likovi imena, ali to pokazuje želju pisca da postigne neku univerzalnost. Radi se o dvoje ljudi koji su dobili na lotou i dok čekaju decu da im se vrate iz škole, njihov ceo život se pretumba naopako, ali odluka koju donesu na kraju je vrlo intrigantna. Predstava postoji punih osam godina, igrali smo je po celoj planeti od Australije do Islanda i svuda smo nailazili na divne reakcije pogotovo zbog kraja koji je krajnje, ne bih rekao romantičan, koliko na neki način dirljiv i ljudski jer se njih dvoje ipak odluče za ljubav – rekao je ovom prilikom za medije poznati srpski glumac Zoran Cvijanović.

– Sve je u životu pitanje tajminga, tako je i njima u pogrešno vreme stiglo nešto o čemu svi sanjaju. Želeli su dobitak na lotou i kad se to desilo, posle prve reakcije sreće, kreće paranoja i strah šta će s tim. To je za njih bila jedna Pandorina kutija koja je otvorila sva nezadovoljstva. Da se nije desio taj srećni trenutak, ne bi se ni zapitali kako se osećaju, žena se to ne bi pitala kako se oseća i šta je sve bilo pre toga. Kako se otvorila sreća prema muškarcu, otvorila su se sva potiskivanja godinama unazad. Za njih to nije bio dobar trenutak. Što bi ona rekla nama je došlo prekasno, a deci prerano – rekla je glumica Nataša Ninković i istakla da je zanimljivo što publika uvek i svagde u svetu (budući da su proputovali svet) reaguje na iste scene – muškog i ženskog principa.

Predstava je premijerno izvedena u novembru 2015. godine i od tada je na stalnom repertoaru Narodnog pozorišta u Beogradu. Udruženju žena “Negoslavčanke” u organizaciji predstave pomoglo je Zajedničko veće opština iz Vukovara.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.