25/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

U Vukovaru održan sastanak Županijskog tima VSŽ za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama

8 min read

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obeležava 25. novembra, u Vukovaru je u petak održan sastanak Županijskog tima Vukovarsko-sremske županije za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Nakon sastanka u maloj županijskoj većnici objavljeno je saopštenje za javnost koje prenosimo u celosti:

MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

Priopćenje za javnost

25. studenog obilježavamo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na 25. studenog 1960. godine, kada je političke aktivistkinje – sestre Patriu, Minervu i Maria Teresu Mirabal u Dominikanskoj republici dao ubiti diktator Rafael Trujillo. U ovo vrijeme, širom svijeta započinje provedba i međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ koju je 1991. godine pokrenuo Women’s Global Leadership (Centar za globalno liderstvo žena) SAD, a provodi ga više od 2000 različitih organizacija u preko 150 zemalja svijeta kroz različite aktivnosti (javne akcije i promocije, rasprave, edukativne i kreativne radionice i dr.).

Od usvajanja Deklaracije o uklanjanju nasilja nad žena prošlo je 30 godina i za to vrijeme učinjeni su značajni pomaci u zaštiti žena od nasilja, a samim time i njihovih ljudskih prava i osnovnih sloboda. Međutim, novo vrijeme nosi sa sobom i nove ili dosad neprepoznate oblike nasilja kojem su žene posebice izložene, kao što je online nasilje (uznemiravanje, prijetnje, osvetnička pornografija…) i prisilna kontrola, odnosno, kontrolirajuće ponašanje s ciljem izoliranja, iskorištavanja i onemogućavanja neovisnosti žrtve te upravljanja njihovim svakodnevnim funkcioniranjem. Pomaci po pitanju zaštite žena od online nasilja su vidljivi i u našem zakonodavstvu, no pojam prisilne kontrole, za zakonodavca je još uvijek nevidljiv, iako, uz sve postojeće i poznate oblike nasilja nad ženama, ugrožava temeljna ljudska prava i može ostaviti jednako razarajuće posljedice za žrtve. Važno je osvijestiti da samo uz kontinuiranu suradnju zakonodavca, nadležnih institucija, države u konačnici s pružateljima usluga žrtvama nasilja nad ženama, odnosno omogućavanja da se glas žrtava čuje, posredno i neposredno, možemo kao društvo pravovremeno reagirati, te napredovati u prevenciji, zaštiti i suzbijanju nasilja nad ženama.

Najnoviji statistički podaci prema MUP-u RH ukazuju nam da sprečavanje i borba protiv nasilja nad ženama mora biti prioritet svima nama, jer su uspoređujući prvih deset mjeseci prošle godine i prvih deset mjeseci ove godine glede najučestalijih kaznenih djela počinjenih na štetu bliskih osoba je u porastu. Tako imamo Kaznena djela protiv života i tijela – tjelesna ozljeda za prošlu godine evidentirano je 1083, 283 su bile žrtve osobe muškog spola i 804 žrtve osobe ženskog spola, a ove godine evidentirano je 1362 djela, od toga 399 žrtava je muškog spola i 963 žrtve ženskog spola. Teških tjelesnih ozljeda u prošloj godini bilo je 111, 49 žrtava je muškog spola, a 62 žrtve ženskog spola, ove godine 154, od toga 62 žrtve muškog spola, a 92 žrtve ženskog spola. Kada je u pitanju Kazneno djelo protiv života i tijela – osobito teška tjelesna ozljeda prošle godine evidentirano je u 1 slučaju i žrtva je bila žena, a ove godine 2 slučaja i u oba su žrtve bili muškarci što upućuje na porast broja žrtava osoba muškog spola, a pad broja žrtava ženskog spola. Jedini pad slučajeva uočavamo kod Kaznenih djela protiv života i tijela – ubojstvo i teško ubojstvo, prošle godine imali smo 19 slučajeva, od toga 7 žrtava bile su osobe muškog spola, a 12 žrtava ženskog spola, dok ove godine imamo ukupno 11, od toga 6 žrtava muškog spola i 5 žrtava ženskog spola. Glede Kaznenih djela protiv osobne slobode – prijetnja i nametljivo ponašanje također ove godine primjećujemo porast u odnosu na prošlu godinu. Ukupan broj prijetnji prošle godine bio je 2735, od toga 692 osobe muškog spola i 2208 osoba ženskog spola, dok ove godine imamo 3237, od toga je 869 žrtava muškog spola i 2532 osoba ženskog spola. Nametljivog ponašanja prošle godine evidentirano je 184, od toga su žrtve bile 13 osoba muškog spola i 171 osoba ženskog spola, ove godine evidentirano je 255, od toga je 27 žrtava muškog spola, a 228 osoba ženskog spola. Glede Kaznenih djela protiv braka, obitelji i djece – nasilje u obitelji prošle godine evidentirano je 1571 djelo, od toga je 211 osoba muškog spola i 1360 žrtava ženskog spola. Ove godine ukupno je evidentirano 1898, od toga 247 žrtava muškog spola i 1651 žrtva ženskog spola.

Što se tiče statističkih podataka za cijelu 2022. godinu i prvih deset mjeseci 2023. godine, prema Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji i podacima iz Operativne evidencije prekršaja za 2022. godinu ukupno je oštećeno 9008 osoba, od toga su evidentirane 5832 žrtve ženskog spola te 3176 žrtava muškog spola. Ako promatramo partnerski odnos između žrtava i počinitelja, počinitelji nasilničkog ponašanja u obitelji bili su: u 1689 slučajeva suprug, a u 491 slučaju supruga; u 688 slučaja izvanbračni suprug, a u 187 slučaja izvanbračna supruga; u 283 slučaja bivši suprug, a u 77 slučajeva bivša supruga; u 170 slučajeva bivši izvanbračni suprug, a u 34 slučaja bivša izvanbračna supruga. Prema podacima iz Operativne evidencije prekršaja za deset mjeseci 2023. godine ukupno je oštećeno 6973 osoba. Prema spolu žrtve, evidentirano je 4551 osoba ženskog spola te 2422 osobe muškog spola. Ako promatramo partnerski odnos između žrtava i počinitelja, počinitelji nasilničkog ponašanja u obitelji bili su: u 1306 slučajeva suprug, a u 370 slučajeva supruga; u 513 slučajeva izvanbračni suprug, a u 159 slučajeva izvanbračna supruga; u 239 slučajeva bivši suprug, a u 57 slučaja bivša supruga; u 149 slučaja bivši izvanbračni suprug, a u 41 slučaju bivša izvanbračna supruga.

Ove godine, kampanja Ujedinjenih naroda UNiTE! Invest to prevent Violence Against Women & Girls! #No excuse, obraća se građankama i građanima da pokažu koliko im je stalo da suzbiju nasilje nad ženama i djevojčicama te vladama diljem svijeta da pokažu koliko ulažu u prevenciju rodno uvjetovanog nasilja, s porukom da zaštita žena i djevojčica nije trošak nego ulaganje, čemu se i Županijski tim za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji pridružuje.

VODITELJICA ŽUPANIJSKOG TIMA

Ivana Sučić, mag. sociologije

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link