13/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Deca glumci iz Pačetina u Borovu odigrali predstavu “Crvenkapica i lenji vuk”

4 min read

Dečji dramski ansambl KUD-a “Branko Radičević” iz Pačetina gostovao je u sredu u Borovu s predstavom za decu “Crvenkapica i lenji vuk”. U biblioteci Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” pododbora Borovo bila su dva izvođenja ove predstave, prvo za decu iz Dečjeg vrtića “Zlatokosa”, starije vrtićke grupe, a potom i za učenike drugog razreda Osnovne škole Borovo. Reditelj predstave je Davor Babić.

– Naša prošlogodišnja predstava “Crvenkapica i lenji vuk” naišla je na veliki odaziv i oduševljenje, kako dece tako i odraslih. Bili smo u nekoliko vrtića na našem području i na manifestaciji “Zmajeve dečje igre” u Novom Sadu. Neverovatno je kako je predstava naišla na tako dobar odaziv. Danas smo u Borovu, a u četvrtak u vrtićima u Trpinji i Boboti. Predstava je za decu uzrasta od 5 do 12 godina – rekao nam je Babić.

Ovo nije klasična priča o Crvenkapici i vuku.

– Vuk iz ove priče odlučio je da ne bude zao i da odmara. Onda se Crvenkapica nađe u problemu jer ne može da ispriča svoj deo priče i svi se uzbune, baka i lovac, ali i patuljci i likovi iz nekih drugih priča – otkriva Babić.

U predstavi igra devetero dece glumaca. Glavne uloge Crvenkapice i lenjog vuka igraju 11-godišnja Anja Šimić i 12-godišnji Ognjen Šašlić.

– To je lenji vuk. Uvek je gladan, ali jede lišće. U vrtićima u kojima smo davali ovu predstavu svi su bili zadovoljni i dobili smo pohvale – priča Ognjen.

– Crvenkapica u priči nagovara vuka da je pojede, ali on to neće i onda nastaje problem – rekla nam je Anja, koja se glumom bavi godinu dana.

– Privuklo me društvo, volim da čitam i glumim, a ova priča je jedna od omiljenih – dodaje Anja.

Devetogodišnji Sanjin Ivković u predstavi igra Ivicu iz bajke o Ivici i Marici. Član je pačetinskog Dramskog ansambla takođe godinu dana.

– Uključio sam se zbog prijatelja. Osećaj je dobar i nemam tremu – kaže Sanjin.

Gostovanje ove predstave u Borovu realizovano je u okviru radionica za decu “Raspust u biblioteci”, čiji je prvi ciklus pod nazivom “Kvizomanija” održan letos. Ovo je drugi ciklus, posvećen Mesecu knjige, saznali smo od predsednice borovskog pododbora “Prosvjete” Radmile Latas.

– Ove godine smo se odlučili za saradnju s pačetinskim pododborom SKD “Prosvjeta”, koji će prikazati predstavu za decu “Crvenkapica i lenji vuk”. To je bio povod da deca iz našeg vrtića i škole osmisle svoje neobične priče o Crvenkapi i vuku, naprave plakate i stripove. Oni će nakon predstave ispričati svoje priče, a izložba tih radova postavljena je u prostoru biblioteke, među kojima su i “Crvenkapica i miš”, “Crvenkapica u Parizu” i “Crvenkapica i deda”. Na ovaj način poznate priče i bajke, uz koje smo svi odrastali, žive kroz ovaj dramski prikaz, ali i dečju maštu – ističe Radmila Latas.

Program je finansijski podržalo Zajedničko veće opština iz Vukovara.

D.Z.

Foto: D.Z./SKD “Prosvjeta” pododbor Borovo

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link