22/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Akcijom “Sigurnost i poverenje za žene” u gradovima širom Htvatske pa i u Vukovaru zatraženo bolje sakcionisanje femicida

5 min read

U gradovima širom Hrvatske, danas su, izlaskom na ulice i simboličnim javnim akcijama, ženske organizacije zatražile pravdu za ubijenu mladu ženu iz Osijeka Mihaelu Berak i njenu porodicu. Mihaelu je pre dva meseca iz službenog pištolja usmrtio mladi policajac. Simbolična javna akcija “Sigurnost i poverenje za žene” održana je i u Vukovaru na glavnom gradskom trgu. Akcijom su ukazale na niz propusta u postupanju policije u slučaju ubijene Mihaele Berak, a samim tim i na probleme sa postojećim zakonskim rešenjima kao i trenutnim predlogom Vlade RH vezanim za sankcionisanje femicida.

Po rečima Mirjane Mizdrak Mišanović, kooridnatorke Udruženja žena Vukovar, članice udruženja ovom javnom akcijom izrazile su solidarnost sa svim ženama koje trpe nasilje.

– Danas smo ovde izašli sa javnom akcijom “Sigurnost i poverenje za žene”, dva meseca od brutalnog ubistva studentice Mihaele Berak iz Osijeka izlaskom na ulice i simboličnim javnim akcijama u 16 hrvatskih gradova, zahtevamo pravdu za Mihaelu Berak i njenu porodicu i sankcije za sve odgovorne za propuste u ovome slučaju. Ženske organizacije podržavaju inicijativu koja je proizašla iz Osijeka “Kava za ženska prava” – rekla je Mizdrak Mišanović za vreme održavanja akcije u Vukovaru.

Ovim javnim akcijama koje su održane u 16 hrvatskih gradova pozvali su sugrađanke i sugrađane da podrže ženska udruženja u zahtevima koje su uputili Vladi Republike Hrvatske.

– Zahtevi koje smo uputili su donošenje zakona koji će regulisati sve oblike nasilja nad ženama uključujući i femicid i staviti sankcionisanje nasilja nad ženama isključivo uz krivičnu sferu. Donošenje nacionalne strategije koja uključuje sve oblike nasilja nad ženama u skladu sa Istambulskom konvencijom i previđenim sredstvima za provođenje u državnom budžet, uvođenjem novog krivičnog dela femicida kao ubistva žene zbog njenog roda i strože procedure za procenu policijskih službenika te zabrane nošenja oružja izvan dužnosti. Važno nam je naglasiti još jednom da samo strateškim pristupom možemo zajednički doprineti borbi protiv nasilja nad ženama – rekla je Mizdrak Mišanović koja se nada da će ovakva okupljanja uroditi plodom.

– Našim javnim zagovaračkim akcijama kao i brojnim drugim pristupima zagovaranjima za javne politike u kojima godinama učestvujemo, stalno smo tu i stalno potičemo Vladu da uvaži naše predloge, da uvaži profesionalke koje rade u ženskim organizacijama i koje se svakodnevno susreću sa ženama žrtvama porodičnog nasilja. Nadamo se da ćemo ovim akcijama potaknuti Vladu da bude brža u donošenju ovih strateških dokumenata – istakla je Mizdrak Mišanović.

Kada se govori o femicidu, prošle godine u Hrvatskoj je ubijeno 13 žena, a ove godine sedam.

– To je zaista velika brojka i mi smo u Evropskoj uniji treći po ubistvu žena, što nas svrstava u sami vrh. Ono što treba reći je da mi donekle imamo rešene politike i zakone, ali da bi one trebale biti jače i doslednije u provođenju, kao i sankcionisanje počinioca – smatra koordinatorka Udruženja žena Vukovar.

Ova javna akcija bila je prilika da se podrže sve žene žrtve porodičnog nasilja, kako bi prijavile nasilje i bile adekvatno zbrinute. Svim ženama žrtvama porodičnog nasilja Mizdak Mišanović i ostale članice Udruženja žena Vukovar poslale su poruku.

– Poruka za sve žene je da prvenstveno budu hrabre, da prijave nasilje, iako naši slučajevi kažu da žene imaju jako malo poverenja u institucije, ali da prijave nasilje i da je to prvi korak ka izlasku iz nasilja. Da potraže pomoć i podršku u organizacijama koje se bave zaštitom žena. Mi smo tu za njih da im pružimo svu moguću pomoć i podršku – zaključila je Mirjana Mizdrak Mišanović.

Osim u Vukovaru akcije su održane i u još četiri slavonska grada: u Osijeku, Belom Manastiru, Virovitici i Pakracu.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.