05/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

SKC Vukovar: Prva izložba slika mladih umetnica Vanje Nikić i Milice Vukosavljević

4 min read

Prva izložba slika mladih slikarki Milice Vukosavljević i Vanje Nikić sinoć je otvorena u Srpskom kulturnom centaru u Vukovaru. Talentovane četrnaestogodišnje umetnice, od malena prijateljice, javnosti su želele da, po prvi put, pokažu svoja dela nastala u proteklih nekoliko godina.

Pored škole i slikanja i Milica i Vanja idu na folklor i dramsku sekciju koja deluje pri novoosnovanom borovonaseljskom pododboru Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta”.

Dirtektorica Srpskog kulturnog centra Vukovar Jelica Lipovac Dudaš o Milici i Vanji ima samo reči hvale.

– Vanja i Milica su vredno radile, vežbale, trudile se i napredovale, a za svoje likovne radove osvojile su brojne nagrade. Pored ovog talenta, poseduju i mnoge druge. Obe su svestrane i uspešne u recitovanju, glumi, folkloru, a osvojile su i mnoge nagrade na tekmičenjima iz znanja. Njihove biografije sam objedilnila u jednu zato što su, kao što je rekla Vanjina mama, one sestre, ali ne sestre po krvi već po zajedničkom odrastanju i uspesima – rekla je direktorica Lipovac Dudaš prilikom obraćanja prisutnima na otvaranju izložbe.

Milica je učenica prvog razreda Srednje umetničke škole u Osijeku, a njene prve slike nastale su, kako kaže, uz pomoć prijateljice Vanje. Za ovu izložbu odabrala je 30-ak radova.

– Tehnika koju najviše koristim su akrilne boje, ali takođe sam se oprobala u uljanim bojama, što mi je lošija strana, ali s vežbanjem se sve postigne. Izložba je jedan od većih uspeha u mom životi. Zaista nisam mislila da ću do ovde dogurati sa slikanjem, tako da mi je baš drago što je izložba realizovana. Motivi na platnu su većinom pejzaži i priroda, a motivi na crtežima su portreti i mrtva priroda. Jako sam ponosna i na sebe i na prijateljicu, stvarno nisam znala da ćemo do ovde dogurati. Nadam se da ćemo nastaviti u ovom smeru – rekla je u izjavi za naš radio Milica Vukosavljević.

Mnogobrojna publika imala je priliku da vidi crteže i slike Vanje Nikić, učenice prvog razreda vukovarske Gimnazije koja slobodno vreme rado provodi slikajući. Vanja je takođe predstavila oko 30-ak slika.

– Slikanje se bavim od svoje druge godine, to je u početku bilo šaranje kistovima i rukama, a crtanjem sam se počela baviti malo kasnije. Odabrala sam 30-ak radova, od toga sam imala 11 slika, pošto više volim slikati, a ne baš crtati, dok je Milica imala više crteža. Tehnike su ulje i akril na platnu te obična olovka na papiru. Izloženi su radovi koji su nastali od 2018. do ove godine. Meni je najdraži portret gavrila Principa. U istoriji volim Prvi svetski rat, o Sarajevskom atentatu volim da čitam i istražujem i zato sam odlučila da slikam Gavrila Principa. Osećaj je divan, nisam nikad mislila da ću imati svoju izložbu, pogotovo ne ovako rano u životu. Kad sam saznala da ću imati izložbu, bila sam jako srećna – otkrila nam je Vanja Nikić

Budući da se bave slikanjem i Vanja i Milica redovne su učesnice likovnih kolonija koje se održavaju na našem području, među kojima je i Likovna kolonija u Borovu na kojoj su učestvovale u zadnje tri godine.

Svi zainteresovani izložbu slika ove dve mlade umetnice mogu pogledati u narednih sedam dana u Srpskom kulturnom centru, koji se nalazi na adresi Eugena Kvaternika na broju 1 u Vukovaru.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.