22/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Objavljen javni poziv za sufinansiranje fotonaponskih elektrana

2 min read

Fond za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost objavio je javni poziv za sufinansiranje fotonaponskih elektrana do 50 odsto troškova investicije građanima koji su u ovoj godini investirali u domaćinstvima fotonaponsku elektranu ili će to učiniti do kraja godine.

U prvom krugu na raspolaganju će biti 12, 4 miliona evra, a prema potrebi će biti osigurana i dodatna sredstva. Javni poziv će za prijave biti otvoren do kraja godine, odnosno dok se ne iskoriste predviđena sredstva.

– Osim ovog javnog poziva za fotonaponske elektrane, čeka nas ekspanzija ulaganja teška 120 miliona evra za energetsku obnovu porodičnih kuća, u okviru čega će se poticati i korištenje obnovljivih izvora energije – izjavio je direktor Fonda Luka Balen. Fond će uskoro objaviti uslove i za taj javni poziv, ali što se tiče procenta sufinanciranja za ugradnju fotonaponskih elektrana, biće isti kao i u ovom pozivu.

Ministar privrede i održivog razvoja Davor Filipović rekao je da je objavljeni poziv, zajedno sa aktiviranjem geotermalnih potencijala i iskorištavanjem sredstava Modernizacijskog fonda još jedan korak prema tome da se u Hrvatskoj proizvodi više energije za vlastite potrebe iz obnovljivih izvora.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.