05/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Borovo: KUD “Branislav Nušić” održao godišnji koncert, koji je kruna i presek jednogodišnjeg rada

4 min read

Kulturno-umetničko društvo “Branislav Nušić” iz Borova organizovalo je u subotu uveče, u školskoj sportskoj dvorani u Borovu, godišnji koncert. 

Pored domaćina i organizatora posetiocima su se predstavili i gosti iz SPKD “Prosvjeta” Obudovac i KUD-a “Milovan Gajić” iz Petrova te Muška pevačka grupa “Naši koreni” SKD “Prosvjeta” pododbora Borovo.

Omladinski ansambl borovskog KUD-a izveo je “Igre iz Toplice”, dok su se najmlađi folkloraši predstavili spletom pesama i igara za decu “Oj dodole”.

– Premijerno su izvedene “Igre iz Bele Palanke”. Koreografija je nastala u skorije vreme, nadam se da će publika uživati – rekao nam je pre početka koncerta umetnički rukovodilac Zoran Abadžić.

Srpsko prosvjetno kulturno društvo “Prosvjeta” iz Obudovca predstavilo se “Igrama iz Posavine”. Reč je o jednom od najstarijih društava u Bosni i Hercegovini, koje je prošle godine proslavilo 120 godina rada, a danas ima oko stotinu članova, saznali smo od predsednika Milana Nikolića.

– U Borovu smo poslednji put bili pre četiri godine. Sa Kulturno-umetničkim društvom “Branislav Nušić” sarađujemo od 1999. godine. Naše selo Obudovac se zbratimilo s Opštinom Borovo. Predstavili smo se “Igrama iz Posavine”, našim tradicionalnim igrama uz šargiju i violinu – kaže Nikolić.

Kulturno-umetničko društvo “Milovan Gajić” iz Petrova izvelo je igre iz Crne Trave i Bosilegrada.

– S koreografijom “Igre iz Bosilegrada” osvojili smo u Bosni i Hercegovini dva puta prvo mesto. Koreografija je atraktivna, ima dosta pesme, a devojke lepo pevaju. Imamo 70-ak članova folklorne sekcije u tri selekcije, što je za sredinu iz koje dolazimo solidan odaziv. Organizujemo i Međunarodnu smotru folklora, na kojoj je ove godine učestvovao i borovski KUD – rekao nam je predsednik Skupštine KUD-a “Milovan Gajić” i nekadašnji dugogodišnji predsednik društva iz Petrova Živorad Radić.

Muška pevačka grupa “Naši koreni” iz Borova imala je nastup uz muzičku pratnju.

– Naša pevačka grupa ima osam članova. Imamo i novog harmonikaša i pevača Zdenka Nenića, tako da više ne pevamo bez muzičke pratnje već uz harmoniku. Večeras smo otpevali tri pesme “Oj livado, rosna travo”, “Sve behara i sve cveta” i “Lepa Maro”. Stalno nastupamo. Večeras smo u Borovu, a sutra u Vukovaru na Etno festivalu. Mi se rado odazivamo na sve pozive iz Borova i okoline. Volimo da se družimo i da pevamo. Uživamo u tome – podvlači voditelj pevačke grupe Slavoljub Lazić.

Za borovski KUD, koji danas ima oko 140 članova u četiri sekcije, tamburaškoj, folklornoj, dramskoj i likovnoj, ovo je bila uspešna godina, ističe predsednik Rado Bosić.

– Ove godine smo dosta putovali. Bili smo u Obudovcu, u Piskavici (Banja Luka), Petrovu, Žitištu, Ohridu, a imali smo i brojne nastupe na području Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije. U odnosu na plan i program rada uradili smo i više nego što je planirano, čime smo izuzetno zadovoljni – ističe Bosić.

Borovski “Nušić” osnovan je davne 1951. godine. Rad društva obnovljen je 1996. godine i od tada do danas radi bez prekida.

Godišnji koncert društva realizovan je uz finansijsku podršku Saveta za nacionalne manjine RH i Opštine Borovo. Celovečernjem koncertu narodnih igara i pesama prisustvovali su i načelnik Opštine Borovo Zoran Baćanović, zamenik vukovarsko-sremskog župana Srđan Jeremić i predsednik Odbora za kulturu i sport ZVO Veljko Maksić, a program je vodila Anastasija Mišljenović, članica borovskog KUD-a i učenica Osnovne škole Borovo.

D.Z.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.