22/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Održana radionica zdrave hrane u organizaciji Udruženja “Plavi Dunav”

4 min read

U organizaciji borovskog Udruženja “Plavi Dunav”, u maloj sali Kulturnog centra Borovo održana je radionica zdrave hrane koju je vodila Milijana Mitrović iz Borova, voditeljka projekta “Hranom do zdravlja” pri Evropskom domu Vukovar. Radionica je nosila naziv “Uživanje u hrani, uživanje u životu”, rekla nam je Milijana Mitrović koja je istakla da u životu postoje četiri stanja kako bismo bili poletni, a to su: sedenje, stajanje, disanje i hrana.

– Spojila sam dve radionice, hranu u jesen i radionicu zdrave hrane. Na ovoj radionici mi je bio najvažniji bundevin maslac, koji je jako dobar za oči koje su nam danas ugrožene. Svi gledamo televiziju, Internet, telefone i razne ekrane. Radi se o prirodnom maslacu i bundevinim semenkama U ovim semenkama prevladavaju magneuzijum i cink u određenom omeru zato je maslac i dobar. Ima i mnogo vitamina i minerala, a što je najvažnije bundevine semenke čiste naša krvne sudove – rekla je Mitrovićeva te savetovala da je za opšte zdravlje dobro postepeno u svakodnevni jelovnik uvesti sirovu hranu. Ipak, kaže da je najvažnije uživati u hrani.

– Pripremila sam salatu koju je jedan ruski doktor koristio prilikom svojih putovanja da bi se zaštitio od bakterija i virusa. U saladu idu kupus, sveži krastavci, paprika, jabuka i beli luk, koji se stave u jabukovo sirće da odstoje 3 sata kako bi fermentisali. Nakon tri sata sastojci se preliju maslinovim uljem. Salata se složi na hleb koji je premazan namazom od slanutka. Ovde je jako bitno jabukovo sirće jer sve bakterije ugibaju u kiselim namirnicama – otkrila nam je gospođa Milijana.

Uz korisne savete, učesnice radionice, imale su priliku da isprobaju zdravu makrobiotičku hranu koja se koristi u ovo jesenje doba. Radionici je prisustvovalo 20-ak meštanki Borova.

– Prisustvovali smo radionici zdrave hrane koja je bila edukatiovnog karaktera. Fantastično pripremljena, uz puno truda, s ljubavlju aranžirana i pripremljena. Dobili smo puno uputstava kako se hraniti i kako prići hrani sa ljubavlju, kako je pripremati, kako kroz život ići sa zdravim i lepim mislima. Milijana nas je podsetila na prave vrednosti življenja i skromnim navikama. Druženje je bilo prekrasno – rekla je Ljiljana Dabić, koja je posetila radionicu, naučila nešto novo o zdravoj ishrani, a ujedno uživala u priremljenim jelima.

– Volim Milijanina predavanja o zdravoj hrani da povežem i sa religijom tako da sam se setila koliko su nam i reči važne. Ako reči mogu da razbole, kada su ružne, onda one mogu i da ozdrave. U Svetom pismu piše: “U početku bijaše reč. Reč beše od Boga, a Bog od reči!” to su prijatne reči. Svi smo imali iskustvo kad su nam prijale lepe reči. Drago mi je što smo na ovaj način razmenili mišljenja i ovo kišno popodne proveli u ovako lepom raspoloženju – rekla je u izjavi za Radio Borovo Desa Jankov, predsednica Udruženja “Plavi Dunav” koja je zadovoljna je održanom radionicom i brojem okupljenih žena.

Nakon zanimljivog predavanja o hrani, prisutni su imali priliku da uživaju u zdravim i ukusnim specijalitetima, razmeni slanih i slatkih recepata i druženju. Program Udruženja “Plavi Dunav” pomogla je Opština Borovo kojoj se predsednica Desa Jankov ovom prilikom zahvalila.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.