17/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Uskoro nastavak programa “Zaželi”, prvi ugovori do kraja godine

4 min read

Očekuje se da će prvi ugovori za četvrtu fazu programa “Zaželi” biti potpisani do kraja godine, najavio je u sredu u Hrvatskom saboru ministar rada, penzionog sistema, porodice i socijalne politike Marin Piletić, odgovarajući na pitanje SDSS-ove zastupnice Dragane Jeckov.

– Program “Zaželi” imao je dva primarna cilja, zapošljavanje žena u nepovoljnom položaju na tržištu rada s jedne strane te brigu o starijim i nemoćnim osobama s druge strane. Ovi programi u pravilu su se provodili u teško dostupnim ruralnim područjima, čije su veze s urbanim sredinama ili loše ili nikakve te u onim područjima u kojima je stopa nezaposlenosti i stopa dugotrajne nezaposlenosti viša od proseka Republike Hrvatske – naglasila je Jeckov, koja je ministra Piletića pitala kada će početi nova faza ovog programa i da li su obezbeđena sredstva za njegovo provođenje.

Ministar Piletić je potvrdio da se na tome aktivno radi. Obezbeđen je iznos od 130 miliona evra. Na javni poziv je stiglo 595 prijava za projekte vredne više od 540 miliona evra.

– Po prvi put smo predvideli da program “Zaželi” više ne traje godinu dana ili pola godine pa zbog toga i jeste ovaj iznos, koji nije predviđen u državnom budžetu kao ni kroz program Evropskog socijalnog fonda plus. Otvorili smo pregovore s Evropskom komisijom da povećamo alokaciju na stavci “Zaželi”, kao što je to Vlada napravila i u proteklom finansijskom periodu – rekao je Piletić i dodao da su u ovom krugu prijava izjednačili mogućnost da se kroz program “Zaželi” pored žena zapošljavaju i muškarci.

Naveo je i da je Vlada obezbedila više od 100 miliona evra za izgradnju centara za starije, koji će takođe raditi na pružanju većeg broja vaninstitucionalnih socijalnih usluga, od kojih je jedna od najvažnijih pomoć u kući.

– Osnivanjem novih 18 županijskih centara jačamo institucionalni okvir za provođenje usluga pomoći našem starijem stanovništvu, posebno onima koji žive u samačkim domaćinstvima. Očekujemo da će do kraja ove godine biti prvi ugovori, a onda s dodatnim osiguranjem sredstava, prvenstveno iz EU, možemo početkom 2024. očekivati nastavak dodele ugovora – zaključio je Piletić.

O značaju ovog programa govori i podatak da je u protekla tri kruga provođenja pomoć u kući dobilo preko 130 hiljada korisnika, starijih i nemoćnih osoba, a zaposleno je više od 22 hiljade žena.

Nastavku programa nadaju se i u Opštini Borovo. U protekloj fazi projekta “Pomoć u kući za starije i nemoćne osobe – faza III”, koja je završila ovog leta, bilo je zaposleno 30 teže zapošljivih žena koje su šest meseci brinule o 187 korisnika. U novoj fazi ovog programa, ukoliko projektni predlog bude odobren, na poslovima pomoći u kući planiraju zaposliti 30 nezaposlenih osoba na period od 32 meseca.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.