17/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Predstavnici srpske zajednice VSŽ posetili Mlaku Antinsku u Opštini Tordinci

4 min read

Predstavnici srpske zajednice sa područja Vukovarsko-sremske županije: dožupan Srđan Jeremić, predsednik Županijske organizacije SDSS-a Dušan Jeckov i predsednik Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije Svetislav Mikerević posetili su načelnika opstine Tordinci Davora Adžića i predsednika Veća srpske nacionalne manjine te opštine Jovana Karapandžu. Sasatanak je održan u Mlaki Antinskoj. Predstavnici su imali priliku da pregledaju dosadašnje završene radove na objektu Veća srpske nacionalne manjine, koji koriste stanovnici tog mesta. Radovi se finansiraju sredstvima za kapitalna ulaganja Srpskog narodnog veća, Zajedničkog veća opština i opštine Tordinci.

– Sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da je prostor Veća srpske nacionane manjine poprilično završen i on bi uskoro trebao buiti pušten u funkciju, to očekujemo negde u proleće sledeće godine. Mi smo zadovoljni sa onime što je sada napravljeno na sanaciji i opremanju ovog prostora Veća srpske nacionane manjine opštine Tordinci. Ono što mi je takođe drago jeste da je načelnik izvršio svoje obećanje koje nam je dao prošli put i izvršio ograđivanje pravoslavnog groblja u ovom selu . Danas smo imali priliku da obiđemo i novoizgrađenu kapelu na pravoslavnom groblju u Mlaki Antinskoj, dakle ta kapela je zaista reprezentativna i neočekivano velika za ovo selo i trebalo bi još da se završi. Dogovarali smo modalitete završavanja finansijske konstrukcije oko toga kako završiti kapelu koja bi zapravo bila i kapela, ali ona bi bila jedan možda i crkveni objekat koji bi služio za potrebe ovih ljudi ovde – rekao je dožupan Jeremić prilikom posete ovoj opštini.

Na kraju sastanka dogovoren je da završetak opremanja prostorija manjinskog veća koju će finansirati Opština Tordinci.

– Što se tiče daljnih planova u interesu nam je urediti dom izvana i takođe kapelu na mesnom groblju jer ona je u roh-bau stanju i bilo bi jako dobro uložiti u interijer  zatvoriti je,kako bi ona služila i kao sakralni objekst za Srpsku pravoslavnu crkvu, a isto tako i kao mrtvačnica za potrebe u vreme sahrana u Mlaki – rekao je načelnik Opštine Tordinci Davor Adžić.

Veće srpske nacionalne manjine Opštine Tordinci prijavilo se na konkurs za kapitalne donacije Srpskog narodnog veća s ciljem izgradnje dečjeg igrališta pored drušrvenog doma u kom se nalaze prostorije ovog manjinskog Veća.

– Još jedino nemamo dečje igralište i planiramo srediti kapelu na groblju koja je isto davno napravljena i nikad ništa nije uloženo pa smo došli do toga da napokon krene i uređenje kapele. Što se tiče saradnje sa opštinom to je super zadovoljan sam, načelnik je dobar ,poznamo se već nekih dvadesetak godina i sad kao načelnik super je saradnja – zaključio je Jovan Karapandža, predsednik Veća srpske nacionalne manjine u Opštini Tordinci.

Izvor: Dožupan Jeremić

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.