17/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

HZJZ: Upute u slučaju gutanja sumnjive tečnosti

2 min read

Nakon što je u Hrvatskoj zabeleženo nekoliko slučaja povreda zbog konzumacije pića, Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je upute za postupanje u slučaju gutanja sumnjive tečnosti.
Zbog povrede prilikom konzumacije različitih pića, u Hrvatskoj je do juče hospitalizovano nekoliko osoba, među kojima je i muškarac iz Rijeke koji je nakon konzumacije gaziranog pića u kafiću dobio hemijsku povredu jednjaka. Još nekoliko osoba hospitalizovano je u Zagrebu i Varaždinu, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo provodi analize 16 uzoraka izuzetih iz riječkog kafića i novih koji su u međuvremenu pristigli.
Dok su analize u toku, zavod je izdao upute za postupanje u slučaju gutanja sumnjive tekućine, uz napomenu da za sada nije poznato o kojem se sredstvu radi, pa su izostavili savet o ispijanju vode. Navode da su mogući znakovi konzumacije štetnih sredstava promenjeni okus napitka, naglo nastala bol i pečenje usne šupljine te krvarenje iz sluznice usne šupljine.
Ističu da bi, ukoliko dođe do tih znakova, osobe odmah trebale izbaciti ostatak tečnosti iz usta i prekiniti daljnji unos te tečnosti.
– Ne izazivajte namerno povraćanje, ne uzimajte ništa na usta, sačuvajte ostatak napitka i originalnu ambalažu iz koje ste pili radi mogućnosti provođenja daljnjih analiza te se odmah javite u najbližu hitnu medicinsku službu ili nazovite broj 194 – ističe HZJZ u saopštenju.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.