21/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

VSŽ: Za predsednika Koordinacije veća i predstavnika nacionalnih manjina VSŽ ponovo izabran Svetislav Mikerević

4 min read

U Palati Srem u Vukovaru održana je konstitutivna sednica Koordinacije veća i predstavnika nacionalnih manjina Vukovarsko-sremske županije na kojoj je za predsednika izabran Svetislav Mikerević, zamenik predsednika je Zvonko Kostelnik, a sekretar Dušan Latas.

Izabrani predsednik je tu dužnost obavljao i protekle četiri godine.

– Ovaj izbor za predsednika znači da sam u protekle četiri godine dao i sebe i pomagao drugim Većima. Ovaj put sam izabran jednoglasno, što nije bio slučaj u prošlom izboru. Protekele četiri godine pokazale su moj trud i angažman i da sam dao svoj doprinos i pomoć i u većima i predstavnicima nacionalnih manjina. Poboljšali smo odnos sa županijom i radili smo na projektima. Srpska zajednica je najbrojnija i ima najveću obavezu da pomogne drugim nacionalnim manjinama što činimo i što ćemo nastaviti raditi u budućnosti – rekao je Mikerević koji je ujedno i predsednik županijskog Veća srpske nacionalne manjine, najbrojnije na našem području.

Koordinaciju je svojim prisustvom podržao i župan Damir Dekanić koji je istakao bogatstvo multikulturalnosti budući da na području naše županije deluje pet manjinskih veća: bošnjačko, srpsko, rusinsko, mađarsko i slovačko te po jedan predstavnik nemačke, albanske i ukrajinske nacionalne manjine.

– Insistiram i tražim da unutar Koordinacije svi imaju ista prava i da imaju iste obaveze. Maksimalno se trudim da sredstva koja županija izdvaja idu prema onima koji imaju najveću aktivnost. Svi smo se složili da se u radu Veća mora voditi računa o kulturi, jeziku i svemu onome što obeležava jedan narod, ali isto tako treba biti svestan da svi živimo u Republici Hrvatskoj i da na pozitivnim zakonima Hrvatske moramo doprinositi razvoju i rastu države – rekao je župan Dekanić.

Danas je po šesti put u našoj županiji konstituisana Koordinacija veća i predstavnika nacionalnih manjina, podsetio je Srđan Jeremić, vukovarsko-sremski dožupan iz reda srpske zajednice.

– Smatram da je konstituisanje Koordinacije jako bitan čin zbog toga što nacionalne manjine naše županije čine gotovo 20% ukupnog broja stanovnika. Jako je bitno imati krovno telo koje će koordinisati i usmeravati njihove aktivnosti, koje će progovarati o njihovim problemima i potrebama i da svi zajedno kroz Koordinaciju pronalaze rešenja za potencijalne probleme. Dobro je da se članovi redovno okupljaju. Moram da pohvalim rad prethodnog saziva Koordinacije gde sam uvek bio prisutan na sednicama, slušao njihove probleme i često bio spona sa županijskim telima i sa samim županom prenoseći ono što su predstavnici nacionalnih manjina definisali kao svoje potrebe. Koristim priliku da svima koji su danas izabrani čestitam na izboru. Siguran sam da će naša saradnja i u vremenu koje dolazi biti jednako kvalitetna kao što je bila do sada – smatra dožupan Jeremić.

Redovne aktivnosti veća i predstavnika nacionalnih manjina finansira Savet za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske, a iz budžeta županije za njihov rad je ove godine izdvojeno preko 100 hiljada evra.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.