17/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Vukovar: Bespovratne potpore dobilo 147 preduzetnika

3 min read

U Ružičkinoj kući u Vukovaru danas su uručeni ugovori preduzetnicima koji su ostvarili pravo na bespovratne potpore. Na Javni poziv zaprimljena su ukupno 243 zahteva, od koji je odobreno 147. Za bespovratne potpore preduzetnicima u budžetu Grada Vukovara osiguran je iznos od približno 345 hiljada evra. Javni poziv otvoren je 26. juna, a zatvoren 26. jula ove godine. Sadržavao je pet mera, kojima se sufinansiraju troškovi osnivanja i otvaranja privrednog subjekta, troškovi opremanja i uređenja poslovnog prostora, nabavke mašina, uređaja i opreme, operativni troškovi, troškovi priključka na distributivnu mrežu električne energije, plina i vode.

Među preduzetnicima kojima su uručeni ugovori su Maja Spasić, vlasnica butika u Borovu naselju i Igor Nikolić, vlasnik trgovačkog obrta.

– Sredstva ću utrošiti na uređenje lokala. Pravo na potporu ostvarila sam i prošle godine. Hvala Gradu Vukovaru! – kaže Spasićeva, koja pored svoje plate isplaćuje i platu za još jednog radnika.

– Bespovratna sredstva ću uložiti u razvoj poslovanja. Imamo pet radnika. Ova potpora mi znači puno, kao podrška u radu nama obrtnicima – priča Nikolić.

Pravo na potporu ostvarila je i vukovarska firma, u čijem sastavu radi poznati vukovarski restoran. Zapošljavaju 15 radnika, rekao nam je direktor Milorad Jakšić.

– Dobijeni novac najvećim delom uložićemo u inventar restorana. Ima dosta rupa koje treba zakrpiti. Poslujemo solidno. Zadovoljan sam. Najveći izazov je radna snaga. Ko ima dobre radnike, taj je najsrećniji, pošto nema ljudi. Ljudi su otišli za poslom, a na našem području je taj problem najizraženiji – kaže Jakšić.

Ugovore su preduzetnicima uručili gradska pročelnica za privredu Kristina Bilić i zamenik gradonačelnika Filip Sušac. Prema rečima dogradonačelnika Sušca, Grad Vukovar ovu meru provodi od 2015. godine.

– Ponosni smo što smo ove godine plasirali gotovo 345.000 € za bespovratne potpore preduzetnicima, koje će dobiti njih 147. Svi koji su zadovoljili administrativne uslove dobiće sredstva. Intenzitet potpore bio je od 40-90 % sufinansiranja, a maksimalni iznos potpore 6.000 €. Od 2015. godine je u vukovarsku privredu uloženo više od 3,7 miliona evra. Prema analizi FINA-e Grad Vukovar je u 2022. drugi grad iza Zagreba po ostvarenim prihodima preduzetnika. Nadam se da će im ova sredstva pomoći, kako bi dalje razvijali svoje poslovanje – rekao je Sušac, koji je korisnicima čestitao na ostvarenim potporama i poželeo uspeh u daljnjem poslovanju.

D.Z.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.