21/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

2. Klein film festival ove godine nudi 14 projekcija kratkometražnih filmova

4 min read

U Vukovaru je počeo 2. internacionalni festival kratkometražnih igranih, dokumentarnih i animiranih filmova „Klein film festival“. Festival se i ove godine održava na tri lokacije: u Gradskom muzeju Vukovar i Srpskom domu u Vukovaru, a Afterparty za sva tri dana festivala je u Caffe baru Kibic Fenster u Vukovaru. Organizator „Klein film festivala“ je udruženje Bara film u koprodukciji sa Zajedničkim većem opština Vukovar.

Ovaj jedinstveni filmsko-muzički festival posvećen je Hugu Kleinu, pozorišnom profesoru, teoretičaru i psihijatru rođenom u Vukovaru, rekao je u izjavi za radio Borovo Ognjen Petković, predstavnik udruženja Bara filma, koji je takođe rođen u Vukovaru.

– Hugo Klein je bio psihoanalitičar, pedagog i jedan od najznačajnijih reditelja koji su živeli na prostoru bivše Jugoslavije. On je iškolovao sve ljude koji su danas poznati reditelji. Ove godine smo se odlučili za nešto kamerniji pristup festivalu. Pripremili smo radionice vezane za film i laganiju jazz muziku, prikazaćemo fantastične autorske filmove, a imamo i jedan Homage o Želimiru Žilniku – rekao je Petković u izjavi za naš radio.

Nakon otvaranja Klein film festivala koji je upriličen u Gradskom muzeju u Vukovaru, program festivala preselio se u prostorije Srpskog doma Vukovar gde je radionicu o filmkom scenarijumu održao redovni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu Milan Puzić, scenograf koji je pisao scenario za popularnu seriju “Otvorena vrata” i film “Tri palme za dve bitange i ribicu”.

– Tema radionice je ono čime se bavim, to je filmska TV-dramaturgija tačnije scenaristika unutar serija i filmova. Predstaviću svoje 30-godišnje iskustvo. Radionica govori o narativnoj kompetenciji da autor mora da zna šta piše u svakoj rečenici u odnosu na zadanu temu o kojoj autor želi da priča. Čast mi je što me je Ognjen pozvao, videli smo se u Novom Sadu kada smo trebali raditi neki drugi projekat. Predložio je da budem član žirija što je divno jer treba da postoji festival koji se bazira na kratkometražnim filmovima – smatra Puzić koji je u Vukovaru prvi put.

Nakon radionice započele su projekcije prvog bloka takmičarskog programa od pet filmova, danas će ih biti prikazano još pet, a sutra četiri, rekao je Petković.

– U takmičarskom programu je 14 filmova. Ove godine imamo Homage Želimiru Žilniku sa njegova četiri filma “Rani radovi”, “Tako se kalio čelik”, “Nezaposleni ljudi” i “Žurnal o omladini na selu zimi”. Takođe ćemo imati i jednu njegovu radionicu vezano za dokumentarni film. U Kibic Fensteru imamo i izložbu fotografija Nihada Nine Pušije čije su fotografije nastale od 1988. do 2013./2014. godine. U istom Caffe baru nastupiće Đorđe Obradović, jazz vokal školovan u Španiji. U nedelju će u Srpskom domu s početkom u 20 časova biti upriličen koncert Vasila Hadžimanova i dodela nagrada – zaključio je Petković iz Bara filma.

U “Srpskoj kući” u Borovu naselju danas i sutra će s početkom u 17 časova biti prikazane reprize projekcije filmova ovog festivala.

Program 2. Klein film festivala možete pogledati ovde

Program

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.