18/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Predstavnici srpske zajednice Vukovarsko-sremske županije posetili Vladu AP Vojvodine

3 min read

Na poziv predstavnika Vlade AP Vojvodine, predstavnici srpske zajednice sa područja Vukovarsko – sremske županije u utorak su posetili Pokrajinsku vladu te održali radni sastanak sa predstavnicima pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu te pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i saradnju sa verskim zajednicama.

Goste iz Vukovarsko – sremske županije dočekali su pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Vlade AP Vojvodine Aleksandar Sofić, direktor Pokrajinskog fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim licima i saradnju sa Srbima u regionu Aleksandar Đedovac, direktor Fonda ” Evropski poslovi ” Ognjen Dopuđ te pomoćnica pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i saradnju sa verskim zajednicama Jelena Dobrović Bojanović.

Teme razgovora odnosile su se na mogućnosti pomoći ovih sekretarijata srpskom stanovništvu koje živi na području Vukovarsko – sremske županije – kako u opštinama sa srpskom većinom tako i u onim gradovima i opštinama gde pripadnici srpske zajednice ne čine većinu, ali žive u značajnijem broju i organizovani su preko manjinskih veća ili nekih udruženja.

Dosadašnja saradnja je ocenjena kao izuzetno dobra, pri čemu su i gosti i domaćini ukazali na značajan angažman u intenziviranju ove saradnje u protekle dve godine preko donedavnog Generalnog konzula Republike Srbije u Vukovaru Aleksandra Nakića, koji je inicirao i ovaj sastanak te bio prisutan na njemu.

Predstavnici opština sa srpskom većinom predstavili su najvažnije infrastrukturne projekte koje realizuju te planove za budući period. Pokrajinski sekretar Aleksandar Sofić rekao je da će nastojati određenim sredstvima pomoći u realizaciji ovih projekata koji su finansijski poprilično zahtevni.

Dogovoreno je da se jednodnevne ili višednevne ekskurzije dece koja se obrazuju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu intenziviraju i prošire kao i dolazak dece sa istoka Republike Hrvatske na razne kampove koji se organizuju u Republici Srbiji.

Pre posete Pokrajinskoj vladi, delegacija srpske zajednice sa područja Vukovarsko – sremske županije posetila je Fudbalski klub ” Vojvodina” gde su u razgovoru sa čelnim ljudima kluba dogovorili nastavak otvorenih sportskih treninga ovog kluba u mestima Vukovarsko – sremske županije kao i turnira u kojima će učešće uzeti igrači ovog uspešnog kluba.

Srpsku zajednicu iz Vukovarsko – sremske županije predstavljali su zamenik župana Srđan Jeremić, načelnik opštine Negoslavci Dušan Jeckov, načelnik opštine Borovo Zoran Baćanović, načelnik opštine Markušica Tihomir Kolarević i načelnik opštine Trpinja Miroslav Palić.

Izvor: Vukovarsko-sremski dožupan Srđan Jeremić

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.