22/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Ozrensko-posavsko veče u Borovu okupilo 160 ljubitelja violine i šargije

4 min read

Ovogodišnje 14. Ozrensko-posavsko veče, u organizaciji Zavičajnog udruženja Srba Ozrena i Posavine (ZUSOP), koje je održano u subotu uveče u svečanoj sali na stadionu, okupilo je 160 članova i simpatizera udruženja i gostiju iz Republike Srpske i Srbije. Udruženje osnovano 2009. godine danas broji više od 300 članova, rekao nam je predsednik ZUSOP-a Rajko Lukić.

– Večeras imamo i posebnog gosta Aleksandra Nakića, dosadašnjeg generalnog konzula Srbije u Vukovaru, koji je otišao na novu dužnost ambasadora u Slovačkoj. Gospodina Nakića proglasili smo za počasnog člana našeg udruženja, što nam je velika čast. Imamo goste iz Petrova, Broda, Brčkog, Šamca, Šida i Novog Sada. Ovo veče je kruna našeg rada u toku godine – rekao je za Radio Borovo Rajko Lukić.

Donedavni generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Aleksandar Nakić zahvalio se na priznanju.

– Prvo, želim da pozdravim vas i vaše slušaoce. Evo me posle izvesnog vremena ponovo u Borovu, nakon nedavnog koncerta Ansambla “Kolo”. Na poziv svojih prijatelja iz Borova, Trpinje i Negoslavaca, kad god me pozovu, uvek ću se odazvati, ako mi dozvole obaveze, budući da uskoro stupam na novu funkciju. Što se tiče ovog priznanja, prijatno sam iznenađen. To služi na čast i meni i mojoj porodici. Ne znam kako da se više ovim ljudima zahvalim i odužim. Trudiću se, kao i do sada, da im izađem u susret, na svaku njihovu molbu, želju ili zajednički projekat. Nadam se da su shvatili da u meni imaju pravog prijatelja do kraja života – poručio je Nakić.

U Borovu je bila i delegacija Opštine Petrovo s načelnikom Ozrenom Petkovićem.

– Rado se odazivamo svake godine. Hvala predsedniku Rajku Lukiću i svim članovima ovog udruženja što nas ne zaboravljaju. Petrovo i Borovo su dve bratske opštine, koje veže mnogo toga. Kad god dođem u Borovo vidim pozitivne pomake, posebno kada je reč o infrastukturi, na čemu čestitam opštinskom rukovodstvu. Sve pohvale! Ovom prilikom pozvao bih pobratime iz Borova da dođu i posete terme “Ozren” i manastir Svetog Nikole na Ozrenu – rekao je Petković.

Ljubitelje violine i šargije zabavljala je izvorna grupa “Stanovski zvuci” iz Doboja, koji su na Ozrensko-posavskoj večeri učestvovali i prošle godine, rekao nam je Pero Ninković.

– Došli smo u Borovo na poziv naših prijatelja da uveličamo ovo slavlje. Bili smo i prošle godine i bilo nam je lepo. Uvek se rado odazivamo. Ovde su dobri ljudi, lepo dešavanje. Muzika koju izvodimo je izvorna, uz šargiju i violinu, što vole ovi ljudi, poreklom s Ozrena i iz Posavine – podvlači Ninković, koji je pozdravio sve slušaoce Radio Borova.

Zavičajno udruženje Srba Ozrena i Posavine sa sedištem u Borovu osnovano je u oktobru 2009. godine, s ciljem negovanja tradicije i običaja Ozrenaca i Posavljaka koji se na vukovarsko područje doseljavaju iz ekonomskih razloga, uglavnom 50-ih i 60-ih godina prošlog veka. Rad Udruženja sufinansira Opština Borovo.

Ozrensko-posavskoj večeri prisustvovao je i načelnik Opštine Borovo Zoran Baćanović. 

D.Z.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.