05/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Festival mladih Vukovar: Deca prikazala raskoš folklora, kulture i tradicije

5 min read

U organizaciji vukovarskog kulturno-umetničkog društva “Sloga” u Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića, u subotu je održan tradicionalni susret dečjih folklornih grupa – Festival mladih Vukovar. Kao i proteklih godina pripremljen je svečani program na kojem je prikazan rad i trud mladih folkloraša.

– Sam naziv “Festival mladih Vukovar” počeo je pre sedam godina. Iz godine u godinu organizuje se festival društava starijih folkloraša tako da smo se odlučili i za festival dečjih društava s obzirom da deca imaju i manje nastupa. Uvek se gleda festival prvih ansambala bude u prvom planu, a dečju festival je nešto gde deca mogu da vide kako drugi rade, da se poboljšaju, a bitno im je druženje i putovanje – rekao je Branislav Bijelić, predsednik KUD-a “Sloga”.

S članovima SKD-a “Prosvjeta” folklornom sekcijom pododbora “Vojnić” na očuvanju srpkske tradicije i kulture vredno radi umetnička rukovoditeljka Dolores Gaćeša, koja je zadovoljna radom i trudom malih folkloraša, koji su po prvi put učesnici ovog Festivala.

– Kordun je, kao i većina naših krajeva, opustošeno i raseljeno mesto. Mladih je malo, a folklor je jedna od retkih aktivnosti koje oni mogu imati. Motivišemo decu kako možemo, celo predsedništvo i mi se trudimo zajedno da uzmemo puno vanjskih stručnih saradnika, s obzirom na to da sam folklorašica od malena, ali nisam toliko stručna u svemu tome. Koreografiju koju večeras izvodimo “Zapadnu Slavoniju” postavio je kolega Zoran Novoselac, a “Kordun” sam pripremila ja. Nastojimo raditi što bolje možemo i koliko imamo mogućnosti što finansijskih, što vremenskih. U svakom slučaju trudimo se. Večeras igra 24 člana, a radi se o deci od 6 do 18 godina – istakla je Gaćeša.

– Prvo izvodimo koreografiju “Šumadija”, a zatim “Pomoravlje”. Ko voli folklor ostaje u KUD-u, neki se iz srednje škole vraćaju kod nas, a neki se ispišu i idu svojim putem dalje. Ja ću najverovatnije ostati. Kod nas ima dečaka, ali uglavnom ima više devojčica – rekla je pre samog početka koncerta

13-godišnja Bogdana Bjelajac iz bačkog KUD-a “Mladost” koja je nastupila svojim saigračima iz folklorne grupe “Kudići”.

Svu raskoš folklora, običaja, kulture i tradicije pokazala su i deca članovi KUD-ova iz Bosne i Hercegovine “Kolovit” iz Gradiške, Srpsko prosvetno kulturno društvo “Prosvjeta” iz Brčkog, zatim iz Srbije Centar tradicionalne kulture umestnosti “Kosta Abrašević” iz Bačke Palanke.

Po rečima Zorana Novoselca, umetničkog rukovodioca, i domaćinski KUD “Sloga” trudi se da deci prenese kulturu svojih predaka. Mlađa grupa izvela je novu koreografiji “Savila se bela loza vinova”, a starija grupa se predstavila sa Igrama iz okoline Beograda “Beogradski mali pijac”

– Ja sam autor i jedne i druge koreografije. Sa decom jeste naporno raditi, ali lepo. Prvo morate pripremiti korake da ih nauče, zatim sklopiti slike koje trebaju shvatiti. Bitno je da im slike budu logične, a i da ja s time budem zadovoljan, tako da se nadopunjujemo. Inače sam zaista prezadovoljan njihovim radom i trudom. Zadovoljan sam brojem dece s obzirom da se ova grupa održala od 2017. godine bez i jednog odlaska iz grupe. Izazov imamo s brojem dečaka, a to imaju mnoga društva i u Srbiji. Nadam se da će doći neko bolje vreme pa da ćemo imati i dečake na raspolaganju – rekao je zadovoljno Novoselac.

Festival mladih Vukovar svečano je otvorio vukovarsko-sremski dožupan iz reda srpske zajednice Srđan Jeremić, a nakon nastupa domaćini su učesnicima podelili zahvalnice.

I ovogodišnji Festival uspešno je realizovan uz pomoć Ureda za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, Ministarstva spoljnjih poslova Republike Srbije.

S.M. 

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.