05/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

U Galeriji OŠ Borovo otvorena izložba radova s 32. međunarodne likovne kolonije

4 min read

Sinoć je u Galeriji Osnovne škole Borovo otvorena izložba slika s ovogodišnje likovne kolonije u Borovu, u organizaciji Kulturno-umetničkog društva “Branislav Nušić”. Izložbu je otvorio predsednik društva Rado Bosić.

– Ovogodišnja 32. međunarodna likovna kolonija održana je od 1. do 3. septembra. Učestvovala su 33 likovna umetnika iz Hrvatske, Srbije i BIH-a. Rezultat te izložbe su ovi radovi, 60 slika, ulja na platnu i akrila na platnu i jedan duborez – rekao je Bosić.

Otvaranju izložbe prisustvovali su i likovni umetnici, učesnici kolonije s našeg područja i Vojvodine, među kojima je bila i Svetlana Miladić iz Bačke Palanke. Ove godine uradila je dva zimska pejzaža.

– Za Borovo me vežu lepe uspomene iz detinjstva, budući da je iz Borova moja tetka. Ovde sam dolazila još kao dete i volim Borovo. Ovogodišnja kolonija iznedrila je kvalitetne i lepe radove. Radujem se ovoj izložbi i nadam se da će biti uspešna – ističe Svetlana.

Na otvaranju izložbe bili su i Borisav Đukić i njegov otac Žarko Đukić iz Pivnica, koji na likovnoj koloniji učestvuje od 2014. Ističe da je ovogodišnji saziv jedan od najboljih i pozdravlja učešće mladih umetnika, koji su budućnost ove kolonije.

– Pivnice su relativno blizu. Pošto fizički nismo bili u Borovu kad se kolonija održavala, bili smo sprečeni, došli smo da damo podršku i napravimo gužvu oko izložbe, da vidimo radove ostalih učesnika. Izložba je odlična, a fond slika izuzetno kvalitetan – priča Đukić, koji je za svoj ovogodišnji rad izabrao motiv sremskog doručka.

Već treću godinu na borovskoj koloniji učestvuje i 14-godišnja Vanja Nikić, od ove jeseni učenica prvog razreda vukovarske Gimnazije. Uradila je portret Gavrila Principa. Ove godine učestvovala je i na likovnoj koloniji u Ostrovu, a prošle godine u Markušici. Slika od ranog detinjstva. Za svoj rad dobila je više nagrada i priznanja.

– Od starijih umetnika naučila sam dosta toga, od izbora boja do tehnike – priča Vanja, čiji je rad bio nagrađen i na ovogodišnjem likovnom konkursu “Mina Karadžić”, u okviru manifestacije “Brankovi dani u Vukovaru”.

Podršku Kulturno-umetničkom društvu “Branislav Nušić” u organizaciji ove izložbe i likovne kolonije dao je i potpredsednik Opštinskog veća Opštine Borovo Milan Poznanović.

– Prelepo je, jedan lep događaj u našem mestu. Organizacija izložbe nakon likovne kolonije je već tradicija u Borovu, ali i zahvalnost umetnicima, učesnicima kolonije. Želimo da se ova tradicija nastavi, a Kulturno-umetničko društvo “Branislav Nušić” imaće u tome našu pomoć i podršku – rekao je Poznanović u izjavi za Radio Borovo.

Izložba će u Galeriji Osnovne škole Borovo biti otvorena i iduće nedelje, najavili su organizatori.

D.Z.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.