17/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

U Vukovaru održan parastos Milošu Vojnoviću i položeni venci

3 min read

Članovi porodice, prijatelji i poštovaoci Miloša Vojnovića okupili su se danas na vukovarskom gradskom groblju, kako bi se prisetili supruga, oca i prvog predsednika Zajedničkog veća opština. Parastos je služio protojerej-stavrofor Saša Kuzmanović, a prisutnima se obratio predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić.

– Pre 26 godina, 23. maja 1997. godine upravo je Miloš Vojnović potpisao sporazum o osnivanju Zajedničkog veća opština. Okupili smo se danas da se u molitvi prisetimo čoveka koji je bio prvi predsednik ZVO, čoveka koji je radio, gorio i izgarao za našu zajednicu i zahvaljujući radu i trudu, ne samo njega nego i ostalih ljudi, mi danas imamo ono što imamo. Važno je i da mladi ljudi koji su danas u Zajedničkom veću opština, kao i oni koji su dugo u toj instituciji, uvek imaju na umu njegovu žrtvu i doprinos. Upravo zato, sa ovoga mesta, želimo poslati poruku da je zajedništvo nešto što je za nas izuzetno važno i da svi zajedno treba da nastavimo da gradimo ono što nam je ostavljeno u amanet – istakao je Drakulić.

Prisutnima se obratio i sin pokojnog Miloša, Nebojša Vojnović, koji je izrazio zahvalnost Vukovarcima koji čuvaju uspomenu na njegovog oca.

– Velika mi je čast što se i 21 godinu posle smrti moga oca, susrećemo na ovom mestu. Posebno sam ponosan jer to znači da je on ostavio iza sebe nešto što se i danas poštuje. Za nas je to prirodan put i nešto što nam je u srcima, a vama se zahvaljujem što i danas gajite tu reč i delo koje je on započeo, a mi svi zajedno nastavljamo – rekao je Nebojša Vojnović.

Vence su položili predstavnici Zajedničkog veća opština, Samostalne demokratske srpske stranke, i Zavičajnog kluba Kordunaša i Banijaca “Miloš Vojnović” iz Vukovara.

Podsetimo, Miloš Vojnović rođen je u Glini 1952. godine, a od 1961. godine živeo je u Vukovaru. Za predsednika Zajedničkog veća opština izabran je 1997. godine i na toj funkciji ostao je do 2001. godine. Preminuo je 25. oktobra 2002. godine nakon hajke protiv njega u hrvatskoj javnosti u trenutku kada je hteo da se povuče iz politike i vrati se poslu sudije.

Izvor i foto: ZVO

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.