23/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Razvijanje školskog i inkluzivnog volontiranja na području VSŽ

4 min read

PRONI Centra za socijalno podučavanje je u prostoru Srednje strukovne škole “Marko Babić” Vukovar organizovao dvodnevnu edukacija pod nazivom „Školsko volontiranje“. Ove obrazovne aktivnosti deo su dvogodišnjeg programa „Volonterski centar Vukovar“ kojeg finansijski podupire Ministarstvo rada, penzionog sistema, porodice i socijalne politike te projekta „Moja inkluzivna zajednica“, finansiranog sredstvima Vukovarsko-sremske županije.

– Edukacija se provodi kroz dva projekta: kroz naš “Volonterski centar Vukovar” i kroz projekat “Moja inkluzivna zajednica”. Okupili smo četiri škole s kojima saradnici na provođenju ovih projekata, a s ciljem poticanja i razvoja školskog volontiranja odnosno uspostave školskih volonterskih klubova u onim školama u kojima oni ne postoje. U ovom projektu uključena nam je Srednja strukovna škola “Marko Babić” iz Vukovara kao partner i jedina škola koja, među ostalima, ima svoj školski volonterski klub, koji deluje nekoliko godina. Budući da uvek postoje neke novine, potrebna je motivacija kako samih zaposlenika škole, tako i samih učenika. Jako je dobro čuti šte je to novo i važno te na koji način jedan školski volonterski klub treba da funkcioniše na dnevnoj osnovi – rekao je Jelenić.

Kroz Volonterski centar Vukovar u projekat su uključene tri Osnovne škole: “Bršadin”, “Josipa Matoša” iz Vukovara i “Stjepana Cvrkovića” iz Starih Mikanovaca koji još nemaju školski volonterski klub. Predstavnici škola su na ovoj edukaciji naučili kako da osnuju i vode klub, ko će biti odgovoran i kako motivisati učenike za uljučivanje u akcije volonetrkog kluba.

– Dobro je da su škole donele odluku i u svoj školski kurikulum uvrstile osnivanje tog školskog volonterskog centra. Kroz projekat “Moja inkluzivna zajednica“ uključena je i OŠ “Josipa Matoša” koja se na neki način bavi volonterstvom, uključuju u svoj rad domaće i strane volontere. I oni su hteli biti u strukturi i imati školski volonterski klub tako da su nam se priključili na ovoj edukaciji. Edukaciju provode kolege iz Osijeka, i DKolektiva, to je nekadašnji Volonterski centar Osijek koji ima iskustva na ovim temama i stručni su u pomaganju razvoja celokupnog programa i uspostavljanja školskih volonterskih klubova – zaključio je Jelenić.

Profesorica Sara Belec iz Strukovne škole “Marko Babić” jedna od voditeljki Školskog volonterskog kluba “Manus Pacis” koji deluje pri ovoj školi, rekla je da im je zadovoljstvo što su domaćini ove obrazovne edukacije.

– Naš Školski volonterski klub uspešno deluje nekoliko godina. Većina učenika nam se priključila i učestvuje u brojnim volonterskim akcijama. Ovde smo zapravo jedina škola koja već ima volonterski klub, a ostale škole su tek u procesu stvaranja tako da je ovo zgodna prilika da razmenimo iskustva i ideje. Inače je PRONI naš bliski saradnik i jako smo srećni što s njima sarađujemo s obzirom da nas uključuju u brojne aktivnosti koje su dobre i za nas nastavnike i za učenike – smatra profesorica Belec.

Više o ovoj temi poslušajte u emisiji za mlade “Pozitiva” koja je na našem programu u petak, u 14 časova i 10 minuta.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.