21/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Održan 5. SAKNAM – Sajam knjiga i izdavaštva nacionalnih manjina VSŽ

4 min read

U organizaciji Veća rusinske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije, danas je u Dvorcu Eltz Gradskog muzeja Vukovar, održan Peti Sajam knjiga i izdavaštva nacionalnih manjina Vukovarsko-sremske županije “SAKNAM”.

– Možemo se pohvaliti da je prepoznata manifestacija izdavaštvo nacionalnih manjina knjiga i informisanja. Peta je godina koju Savet neprestano finansira, prepoznao je našu aktivnost ne samo pripadnika rusinske nacionalne manjine nego i pripadnika svih drugih nacionalnih manjina organizovanih u Veća i predstavnike VSŽ. Znamo da savet finansira sva informisanja i izdavaštvo otprilike od 90 % i ova manifestacija ima za cilj da bi prikazali široj javnosti gde se troši novac od Saveta za nacionalne manjine, šta izdajemo čitave godine i upoznati javnost sa našim radom – rekao je Zvonko Kostelnik, sekretar Saveza Rusina Republike Hrvatske, predsednik Veća rusinske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije i član Saveta za nacionalne manjine.

Uz predstavnike albanske, nemačke i ukrajinske nacionalne manjine, svoju izdavačku delatnost predstavili su i Srbi, kao najbrojnija nacionalna manjina u Hrvatskoj.

– S obzirom da učestvujemo na ovoj manifestaciji Sajam izdavaštva nacionalnih manjina VSŽ već duži niz godina mi smo se ove godine posvetili na čisto izdavaštvo tj. novine koje izdaje Srpsko narodno veće i Zajedničko veće opština i posvetili smo više pažnje dečijem uzrastu. Predstavljamo “Razigrana azbuku” koju je izdalo SNV što će poslužiti svoj deci vrtićkog uzrasta odnosno predškolskog uzrasta. Izuzetno mi je drago što Savez Rusina RH svake godine organizuje ovu manifestaciju i zahvalio bih se Savetu za nacionalne manjine koji finansira ovu manifestaciju. Vidite ovde imate još izdanja kao što su Tragovi, Srbi u cetinjskoj krajini, Bilteni SNV-a, pesničke literature odnosno poezije i izdanje VSNM na temu literarnih radova “Deca pesnici roda svoga” manifestacije koja je postala tradicionalna – rekao je predsednik Veća srpske nacionalne manjine naše županije, Svetislav Mikerević.

Predstavnik srpske nacionalne manjine bio je i novinar Slavko Bubalo koji je ovom prilikom predstavio drugo izdanje svoje knjige “Borovo – sumrak jednog svitanja”.

Slovačka nacionalna manjina u zadnjih godinu dana izdala je 10 publikacija, rekla je Sandra Kralj Vukšić, direktorica Slovačkog centra za kulturu iz Našica.

– Imamo osim deset publikacija koja su uglavnom dela autora koji su amateri obično su to predstavnici odnosno predsednici naših udruženja. Isto tako imamo dva časopisa, časopis Pramen koji izdaje Savez Slovaka u saradnji sa Slovačkim centrom za kulturu Našice, ali isto tako imamo i predstavljanje godišnjaka Slovačkog centra za kulturu – istakla je Kralj Vukšić.

Na sajmu knjiga i izdavaštva, pored pomenutih predstavila su se i se Veća bošnjačke i mađarske nacionalne manjine.

Održavanje 5. sajma knjiga i izdavaštva nacionalnih manjina Vukovarsko-sremske županije, koji je održan u sklopu “Meseca hrvatske knjige”, finansijski je podržao Savet za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.