18/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Danas je 4. Nacionalni dan sigurnosti cestovnog saobraćaja

2 min read

Danas se obeležava 4. Nacionalni dan sigurnosti cestovnog saobraćaja. Ovogodišnju kampanju Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Hrvatske u sklopu Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog saobraćaja provodi pod geslom „Ne budi bez veze, veži se“, a cilj je edukacija i informisanje javnosti o važnosti korištenja sigurnosnog pojasa u vozilima.

Problem vrlo retkog korištenja sigurnosnog pojasa na zadnjim sedalima putničkih automobila, ali i u teretnim vozilima te autobusima je sveprisutan, a isto je tako vrlo važno demantovati “bezvezne isprike” za nekorištenje sigurnosnog pojasa. 

Iako su vozači često samouvereni u svoje vozačke veštine te smatraju da se njima saobraćajna nesreća uopšte ne može dogoditi, statistika saobraćajnih nesreća pokazuje drugačije. Od ukupno 275 smrtno stradalih osoba u saobraćajnim nesrećama tokom 2022. godine u putničkim automobilima poginule su 143 osobe, od kojih 74 osobe ili 51,7 % nisu koristile sigurnosni pojas. Istraživanja pokazuju da sigurnosni pojas smanjuje rizik od ozbiljnijih povreda i smrti prilikom saobraćajne nesreće za čak 50 %.

Tekst i foto: PU vukovarsko-sremska

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.