22/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Borovo ugostilo Ansambl narodnih igara i pesama Srbije “Kolo”

4 min read

U Dvorani Osnovne škole Borovo sinoć je nastupio Ansambl narodnih igara i pesama Srbije “Kolo”. Ansambl je osnovan 15. maja 1948. u Beogradu, a naziv “Kolo” dobio je 1953. godine. Sastavljen je od profesionalnih plesača i muzičara. Svoj zadatak, umetnički interpretirati nekad jugoslavenske, a danas uglavnom srpske narodne plesove u zemlji i inostranstvu, ansambl vrlo uspešno ostvaruje na brojnim koncertima u Srbiji i svetu. To mu je donelo svetski ugled, mnogobrojna priznanja i nagrade. I borovska publika sinoć je imala priliku da u okviru njihove turneje “Kolodrom” vidi mali deo repertoara s kojim nastupaju.

– Dosta vremena je prošlo od našeg gostovanja ovde. Večeras smo u sali OŠ Borovo i za nas je to posebno zadovoljstvo. Podjednako je zanimljivo nastupati u svojoj zemlji kao u drugim državama. Zanimljivi su nastupi u regionu koje smo imali ove godine u okviru naše regionalne turneje “Kolodrom”. Gostujemo u regionu, tu je prisutna naša publika kako u matici tako i ona koja trenutno živi van granica naše zemlje. Posebnu zahvalnost dugujemo i Opštini Borovo na čiji smo poziv ovde, kao i Srpskom kulturnom društvu “Prosvjeta”. Večeras smo odigrali naš klasičan repertoar, u pitanju su dela najeminentnijih srpskih koreografa. Ono što nam je obično imperativ u selekciji repertoara koji izvodimo u okviru naše regionalne turneje jeste da pokrijemo što veći prostor – rekao je šef umetničkog sektora ovog ansambla Janko Dimitrijević, koji ističe da je “Kolo” već gostovalo u Vukovaru, a u Borovu su po prvi put.

Organizatori koncerta su u zajedničkoj saradnji vukovarsko Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta” i Opština Borovo.

– Do nastupa Ansambla narodnih igara i pesama Srbije “Kolo” je došlo iz poznanstava koje imam sa ljudima iz Republike Srbije i sa ljudima koji su želeli, na ovakav način, da doprinesu promociji tradicije i kulture pripadnika srpske zajednice u Republici Hrvatskoj i u Borovu kao jednoj takvoj sredini. Imali smo prilike videti večeras lep nastup koji je upotpunio kulturnu i društvenu scenu Borova, odnosno događaje koji se održavaju u našoj maloj sredini. Žao mi je što je dvorana malog kapaciteta za interes koji je vladao za ljude koji su želeli da vide ovaj nastup. Presrećni smo i zadovoljni što je baš Borovo jedna od tih sredina u kojoj se dešava ovako velika i značajna stvar – istakao je u izjavi medijima načelnik Baćanović koji se na početku koncerta obratio publici.

Deca starije folklorne grupe borovskog KUD-a “Branislav Nušić” imala su čast da svojim Igrama iz Toplice naziva “Čije je ono dete” otvore koncert Ansambl narodnih igara i pesama Srbije “Kolo” . Možda će danas-sutra neko od njih da nastupa za ovaj poznati profesionalni ansambl.

Među brojnom publikom bila je Aleksandra Bubalo Kiralj koja je nekad igrala i u borovskom KUD-u.

– Igrala sam folklor dugo, došla sam da gledam “Kolo”, oduševili su me. Bilo je fenomenalno. Imala sam priliku da ih gledam kad su bili u Borovu naselju, čini mi se pre jedno 15-ak godina. Sada su mi bolji, samo imam malu zamerku jer je bilo kratko. Oduševila me njihova pesma kao i sve igre – istakla je Bubalo Kiralj.

Dvorana OŠ Borovo bila je puna, a nastupu su prisustvovali i brojni zvaničnici ovdašnjeg političkog i društvenog života.

Više o nastupu Ansambla “Kolo” objavićemo u emisiji “Lokalno” koja je na našem programu u utorak, 24. oktobra u 12 časova i 10 minuta.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.