18/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

SKC Vukovar: Upriličena promocija drugog izdanja knjige “Borovo – sumrak jednog svitanja”, autora Slavka Bubala

4 min read

U sklopu “Nedelje srpske knjige” manifestacije u organizaciji Srpskog kulturnog centra Vukovar sinoć je u toj ustanovi održana promocija knjige “Borovo – sumrak jednog svitanja” novinara i publiciste Slavka Bubala. Radi se o drugom izmenjenom i dopunjenom izdanju knjige koja opisuje život Borova, u vremenu pre Drugog svetskog rata i za vreme NDH.

Pored samog autora o knjizi su govorili: književnik Đorđe Nešić, Ivica Žabić, poznavalac istorije Borova, novinar Srđan Sekulić i vukovarski istoričar i bibliotekar Borivoj Čalić kojem je pripala čast da napiše pogovor.

– Ovo drugo izdanje nije klasično, izmenjeno i dopunjeno, ovo je potpuno nova knjiga zato što je ovo drugo izdanje dvostuko većeg obima nego što je to bilo prvo. Svi tekstovi su temeljno prerađeni i dodane su velike nove celine. Ono što je posebno zanimljivo je život Borova u vremenu pre Drugog svetskog rata i za vreme NDH, nešto o čemu se malo zna i o čemu je malo pisano u literaturi. Slavko je dobro iskoristio izvore koje je imao na raspolaganju: “Borovske novine”, razgovore sa svedocima i učesnicima s ljudima koji su pamtili to vreme, a utkao je u ovu knjigu i svoje saćanje tako da je obuhvatio sve ono što se o Borovu moglo reći – rekao je u izjavi medijima, posle promocije knjige Borivoj Čalić.

Po rečima autora Slavka Bubala, knjiga čuva uspomene na vreme rasta i prosperiteta, na ljude i događaje koji su obeležili život mnogih generacija Borovčana, na naše radnike, sportiste i obične ljude bez kojih je sećanje na ovo nekad napredno mesto nezamislivo.

– Posebno je novo u ovom drugom izdanju period života Borova za vreme nezavisne države Hrvatske što je prvom izdanju nedostajalo, čega sam se samo delimično dotakao jer nisam imao literaturu, tačnije glavni izvor svih ovih informacija – Novine “Borovo”. Za vreme NDH novine su nosile drugačije ime, zvale su se “Novo Borovo”, posle rata su se zvale “Trudbenik”, zatim je došlo do fuzije vukovarskih i borovskih novina. Sve su to bili izvori informacija iz kojih sam skupljao građu za ovu knjigu. Do novina sam došao uz pomoć dobrih ljudi koji takođe vole Borovo i koji sakupljaju sve što je za njega vezano i preko Ivice Žabića koji je sve to imao u digitalnom obliku. Nisam imao originalne novine, ali ovo je sve fotografisano, tako da sam sve ovo vreme, od nastanka prve knjige, ponovo prelistavao, tražio i kopao da vidim šta bih mogao da izdvojim za novo izdanje – rekao je autor i dodao da je Opština Borovo gotovo u celosti pomogla u izdavanju knjige, a jedan finasijski deo poklonila je i Opština Negoslavci.

Kako bi upotpunio promociju autor je za ovu priliku odlučio da obuče radnički mantil iz fabrike Borovo koji je pripadao pokojnom ocu njegove supruge Branke. Tokom cele promocije na projektoru su se izmenjivale fotografije Borova i članova porodice samog autora.

Više o promociji ove knjige i programima manifestacije “Nedelja srpske knjige” objavićemo u emisiji Jelek koja je na našem programu u subotu u 12 časova i 10 minuta.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.