21/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Humanitarno udruženje “Duga” pokrenulo kampanju #MijenjajmoLicaSiromaštva

5 min read

Na Međunarodni dan borbe protiv socijalne isključenosti, u utorak, 17. oktobra, Humanitarno udruženje “Duga” u okviru kojeg deluje i Socijalna samoposluga u Vukovaru obeležilo je prvih deset godina rada. Udruženje je osnovano 2013. godine i od tada do danas kroz brojne projekte i programe pruža pomoć u hrani i higijenskim potrepštinama Vukovarcima, ali i stanovnicima okolnih opština. Ta pomoć je obuhvatila više od pet hiljada korisnika, rekla je na prigodnoj svečanosti u prostorijama “Duge” predsednica Udruženja Tamara Mikulić.

– Ponosna sam na sve što smo postigli i zahvalna svima koji su deo ove priče. Od našeg osnivanja u proteklih 10 godina menjamo lica siromaštva. Iza nas je na hiljade osoba, kojima smo pružili pomoć i ohrabrenje u teškim životnim trenucima, a ispred nas odgovornost da im ne okrenemo leđa i ne ostavimo ih same i zaboravljene – rekla je Mikulićeva.

Podsetila je da je većina njihovih aktivnosti finansirana kroz projekte koji završavaju krajem godine, tako da je neophodno osigurati sredstva za nastavak rada u 2024. godini.

– Iz tog razloga pokrećemo kampanju #MijenjajmoLicaSiromaštva. Ovim putem pozivamo sve pojedince, firme, institucije i zajednicu, da se pridruže našoj kampanji i pomognu nam da ostvarimo našu misiju. Bilo da se radi o donacijama ili volontiranju, svaki doprinos je važan – ističe predsednica “Duge”.

U svom radu aktivno zagovaraju i smanjenje bacanja hrane, kao i smanjenje nastanka otpada od hrane, a ove godine preuzeli su ulogu Koordinatora Banke hrane za Vukovarsko-sremsku županiju za narednih pet godina. Sa 1. oktobrom ove godine završena je prva faza projekta “Banke hrane Vukovar”.

– Ojačali smo kapacitete za prihvat većih količina donirane hrane i skladištenje hrane na siguran način uvođenjem HACCP sistema, adaptirali skladišni prostor i kupili teretno vozilo. Sledeća faza je provođenje aktivnosti usmerenih na umrežavanje svih učesnika u lancu doniranja hrane, donatora i posrednika sa svrhom prikupljanja viškova zdravstveno ispravne hrane iz sistema proizvodnje i prodaje, a višak preusmeriti drugim posrednicima u lancu doniranja hrane ili korisnicima kojima je to potrebno. Time doprinosimo i smanjenju otpada od hrane – podvlači naša sagovornica.

Prostorije Udruženja “Duga” u Vukovaru u utorak su obišli gradski pročelnik za društvene delatnosti Josip Paloš i zamenik gradonačelnika Filip Sušac, koji je podsetio da Grad Vukovar za sufinansiranje rada ovog udruženja izdvaja 15 hiljada evra godišnje, što je s obzirom na potrebe tek “kap u moru”, budući da pomoć kontinuirano prima oko 700 porodica s vukovarskog područja.

– Ispred Grada Vukovara pozivam sve naše sugrađane koji su u mogućnosti da dođu u prostorije “Duge”, da vide šta sve rade i daju svoj doprinos, finansijski ili u vidu prehrambenih i higijenskih potrepština ili volonterskog rada – rekao je dogradonačelnik Sušac.

Prelaskom u nove prostorije, na adresi K.A.Stepinca 27 u Vukovaru, stvorili su se uslovi za okupljanje i druženje korisnika, za koje svakodnevno organizuju kreativne, edukativne, društvene i sportske sadržaje. S obzirom da siromaštvo ide “ruku pod ruku” s osećajem usamljenosti, straha, manje vrednosti i odbačenosti, za korisnike su stvorili prostor za boravak u kojem se osećaju srećno, ispunjeno i prihvaćeno.

Među korisnicima je i penzionerka Ružica.

– Imam 30 godina radnog staža u vukovarskom “Veleprometu” kao trgovac, a s povećanjem primam 331 € penzije. Zadovoljna sam jer su primanja redovna. Ova pomoć mi znači puno, posebno higijenske potrepštine koje su jako skupe – rekla nam je Ružica, koja se uprkos brojnim zdravstvenim problemima ne predaje, redovno ide na boćanje i učestvuje u kreativnim aktivnostima i druženju.

D.Z.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.