17/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

SKC Vukovar: Predavanjem o Crnjanskom započela “Nedelja srpske knjige”

3 min read

U ustanovi u oblasti kulture Srpski kulturni centar u Vukovaru sinoć je predavanjem o “Večnim seobama Miloša Crnjanskog” počela manifestacija “Nedelja srpske knjige”.

Predavanje za maturante Gimnazije Vukovar, Tehničke škole Nikole Tesle, Ekonomske škole i ostalu publiku o sumatraističkom romanu stavljajući ga u kontekst poezije Miloša Crnjanskog, održala je profesorica srpskog jezika i književnosti Ljiljana Bajac Nikolić.

– Budući da ove godine obeležavamo veliki jubilej, 130 godina od rođenja Miloša Crnjanskog, odlučili smo da prvo veče posvetimo ovom našem velikom piscu. S njim delimo sličnu sudbinu, budući da je on Srbin iz Austro-Ugarske i kako je i sam rekao, od malena je bio zadojen srpskim rodoljubljem, a Srbiju je doživljavao kao nekakav ideal. Mislim da se mnogi pronalazimo u prvenstveno njegovim “Seobama” , a potom i u drugim pesmama i uopšte u njegovoj životnoj sudbini i priči – rekla je Bajac Nikolić prilikom otvaranja manifestacije “Nedelja srpske knjige”.

U uvodnom delu predavanja Bajac Nikolić je govorila o životu i delu Miloša Crnjanskog kao i o njegovoj poeziji bez koje se ne mogu shvatiti ni njegove “Seobe”.

– Svi trenutno u školi radimo Crnjanskog tako da je ovo sinteza svih časova, jer je Crnjanskom posvećeno mnogo časova, a ne samo jedan, tako da je ovo kombinacija predavanja, sinteza javnog časa. Sa nama su maturanti iz tri škole, ovo će im biti dobra priprema za državnu maturu, budući da obavezno moraju da polažu srpski jezik, a Crnjanski je nezaobilazna tema na državnoj maturi. Maturanti su druga smena, tako da smo ovo predavanje prilagodili da im bude ugodno i korisno – zaključila je Bajac Nikolić.

Program “Nedelje srpske knjige” nastavlja se večeras s početkom u 20 časova kada će novinar i publicista Slavko Bubalo imati promociju drugog izmenjenog i dopunjenog izdanja knjige “Borovo – sumrak jednog svitanja”. Sutra će biti održano predstavljanje knjige “Koji je moj” autora Vlatka Kovačevića. Četvrtak je rezervisan za književno veče s poznatom srpskom novinarkom, književnicom i voditeljkom Vesnom Dedić, a u petak će Biblioteka “Zaharija Orfelin” imati Dan otvorenih vrata.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.